با همکاری انجمن مهندسان مکانیک ایران
تکنولوژی‌های پس از برداشت
بررسی کارایی پلاسمای سرد بر غیرفعال‌سازی قارچ آسپرژیلوس نایجر و حفظ ویژگی‌های کیفی انگور طی دوران پس از برداشت

علی خلج؛ ابراهیم احمدی؛ سهیلا میرزائی؛ فهیمه قائمی زاده؛ روزبه عباس زاده

دوره 14، شماره 3 ، مهر 1403، ، صفحه 337-353

https://doi.org/10.22067/jam.2023.84550.1191

چکیده
  کپک سیاه حاصل از قارچ آسپرژیلوس نایجر یکی از زیان‌بارترین بیماری‌های پس از برداشت انگور است. پلاسمای سرد در فشار اتمسفر، یک روش نوین به‌منظور میکروب‌زدایی از محصولات کشاورزی طی دوران پس از برداشت محصول می‌باشد. از این رو هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر سطوح مختلف پلاسمای سرد در فشار اتمسفر (با مدت زمان صفر، 10، 20 و 40 ثانیه) بر نرخ ...  بیشتر

تکنولوژی‌های پس از برداشت
بررسی میزان ضایعات برنج قهوه‌ای در فرآیند خشک‌کردن شلتوک

سینا شریفی؛ محمدحسین آق خانی؛ عباس روحانی

دوره 14، شماره 2 ، تیر 1403، ، صفحه 105-118

https://doi.org/10.22067/jam.2021.69208.1026

چکیده
  فرآیندهای خشک‌کردن شلتوک، همواره چالشی‌ترین مسائل صنعت برنج می‌باشد. هدف تحقیق، بررسی میزان ضایعات خشک‌کردن در مزرعه و کارخانه در سه شهرستان گیلان بود. بدین منظور، اثرهای اصلی و متقابل فاکتورهای مستقل محتوای رطوبتی زمان برداشت (19 و 26 درصد)، زمان برداشت تا خرمنکوبی (19-14، 24-20 و 29-25 ساعت)، روش‌های خشک‌کردن در مزرعه (پخش کامل شالی‌ ...  بیشتر

تکنولوژی‌های پس از برداشت
شبیه‌سازی فرکانس‌های طبیعی میوه پرتقال با استفاده از روش اجزای محدود

وحید کهریزی؛ ابراهیم احمدی؛ علیرضا شوشتری

دوره 14، شماره 2 ، تیر 1403، ، صفحه 163-176

https://doi.org/10.22067/jam.2023.80039.1137

چکیده
  سالانه مقادیر زیادی از محصولات کشاورزی در اثر بارهای دینامیکی و سایر آسیب‌های مکانیکی که از طرف اجزای متحرک ماشین‌ها هنگام برداشت، حمل و نقل، انبار کردن و بسته‌بندی به آن‌ها وارد می‌شود از بین می‌روند یا دچار افت کیفیت می‌شوند. این در حالی است که تاکنون بیشتر تحقیق‌های انجام‌شده برای تجزیه و تحلیل عملیات‌های مذکور با آزمون‌های ...  بیشتر

تکنولوژی‌های پس از برداشت
تکنیک پلاسمای سرد در کنترل آلودگی و بهبود فرآیندهای فیزیولوژیکی غلات (مروری)

مریم پورباقر؛ رقیه پورباقر؛ محمد حسین عباسپورفرد

دوره 14، شماره 1 ، فروردین 1403، ، صفحه 83-104

https://doi.org/10.22067/jam.2023.84647.1193

چکیده
  امروزه تقریباً نیمی از کل نیازهای غذایی انسان به‌ویژه در آسیا مستقیماً از غلات تأمین می‌شود و نزدیک به 70 درصد از سطح زیرکشت جهان که یک میلیارد هکتار است را غلات اشغال می‌کنند. بنابراین یافتن روش‌های غیرمخرب برای افزایش کیفیت بذر در کشاورزی و صنعت باید توسعه یابد. پلاسمای سرد روشی جدید و کارآمد در بخش کشاورزی و غذایی است که می‌توان ...  بیشتر

تکنولوژی‌های پس از برداشت
بررسی شیب الک، دامنه حرکت الک و مکش فن بر روی بازده تمیزکردن و نرخ از دست دادن دستگاه خرمن‌کوب بادام‌زمینی

جعفر عبدی؛ عبداله گل محمدی؛ غلامحسین شاهقلی؛ عادل رضوانی وند فنائی

دوره 13، شماره 3 ، مهر 1402، ، صفحه 349-363

https://doi.org/10.22067/jam.2022.75747.1097

چکیده
  بادام‌زمینی با توجه به کیفیت بالای روغن استخراجی و پروتئین بالای دانه یکی از گیاهان با اهمیت تیره بقولات می‌باشد. در پژوهش حاضر، تاثیر تعدادی از پارامترهای کاری یک خرمن‌کوب بادام‌زمینی شامل زاویه (شیب) الک، دامنه حرکت الک و سرعت مکش فن مکنده برای واحد جداسازی به‌صورت تجربی مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت. زاویه یا شیب الک شامل سه ...  بیشتر

تکنولوژی‌های پس از برداشت
سینتیک خشک شدن انگور بی‌دانه سفید تحت تاثیر بلانچینگ جت برخوردی هوای داغ مرطوب

حسین رضایی؛ مرتضی صادقی

دوره 13، شماره 3 ، مهر 1402، ، صفحه 365-382

https://doi.org/10.22067/jam.2022.78355.1122

چکیده
  برای اعمال پیش‌تیمار جت برخوردی هوای داغ مرطوب به انگور و مطالعه چگونگی تأثیر آن بر تسریع در روند خشک کردن آن، سامانه‌ای طراحی و ساخته شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. در این پژوهش تأثیر دما و مدت اعمال پیش‌تیمار (دماهای 90، 100 و 110 درجه سلسیوس و مدت‌های 30، 60، 90، 120 و 150 ثانیه) در سرعت جت هوای 10 متر بر ثانیه و رطوبت نسبی 40 درصد در قالب طرح آزمایشی ...  بیشتر

تکنولوژی‌های پس از برداشت
تشخیص درصدهای مختلف پالم در روغن ذرت به کمک بینی الکتریکی (تشخیص تقلب)

زهرا زنگنه وندی؛ حسین جوادی کیا؛ ناهید عقیلی ناطق؛ لیلا ندرلو

دوره 13، شماره 2 ، تیر 1402، ، صفحه 163-174

https://doi.org/10.22067/jam.2021.70930.1046

چکیده
  روغن‌های جامد نباتی یا روغن‌هایی مثل پالم دارای اسید چرب اشباع بالا هستند، چنین روغن‌هایی می‌توانند باعث بالا رفتن چربی خون، افزایش کلسترول بدن و در نهایت موجب گرفتگی و انسداد عروق شوند. در این پژوهش از یک سامانه به‌منظور تشخیص میزان پالم در روغن ذرت استفاده شده که شامل ده حسگر نیمه‌هادی اکسید فلزی بود. ویژگی‌های استخراج شده از ...  بیشتر

تکنولوژی‌های پس از برداشت
پلاسمای سرد: یک روش پیش‌تیمار جدید برای خشک کردن دانه‌های کلزا: مطالعه سینتیک و مدل‌سازی جمع آثار

فاطمه اسلوب؛ مهدی مرادی؛ مهرداد نیاکوثری

دوره 13، شماره 1 ، فروردین 1402، ، صفحه 41-53

https://doi.org/10.22067/jam.2022.75630.1096

چکیده
  بررسی دقیق سینتیک و توسعه مدل‌های خشک‌کردن با دقت بالا با شناسایی پارامترهای موثر به مطالعه بهتر فرآیند خشک‌کردن کمک می‌کند. تحقیق حاضر به بررسی کاربرد پلاسمای سرد (CP) به‌عنوان یک فرآیند پیش‌تیمار، برای خشک‌کردن بذر کلزا با هوای گرم‌شده می‌پردازد. این پدیده ممکن است باعث ایجاد پیچیدگی‌هایی در بررسی سینتیک خشک‌کردن شود. دانه‌های ...  بیشتر

تکنولوژی‌های پس از برداشت
تعیین جرم و حجم میوه پرتقال با استفاده از حسگرهای فراصوتی

حسن مسعودی

دوره 13، شماره 1 ، فروردین 1402، ، صفحه 55-66

https://doi.org/10.22067/jam.2022.76674.1106

چکیده
  در این پژوهش یک سامانه الکترونیکی برای تعیین جرم و حجم میوه پرتقال با استفاده از حسگرهای فراصوتی ساخته شد. اجزای سخت‌افزاری سامانه شامل بدنه فلزی، حسگرهای فراصوتی، حسگر نیرو، برد آردوینو، ماژول کارت حافظه، مبدل ولتاژ، صفحه کلید، نمایشگر و آداپتور برق می‌باشد. یک برنامه رایانه‌ای برای اخذ داده‌ها از حسگرهای فراصوتی و تعیین جرم ...  بیشتر

تکنولوژی‌های پس از برداشت
بررسی خواص فیزیکوشیمیایی و مکانیکی محصول بامیه تحت پوشش کیتوزان در فیلم‌های بسته‌بندی نانویی و شرایط اتمسفر اصلاح‌شده

آزاده حیدریان؛ ابراهیم احمدی؛ فرشاد دشتی؛ احمد نورمحمدی

دوره 12، شماره 4 ، دی 1401، ، صفحه 600-612

https://doi.org/10.22067/jam.2021.69257.1027

چکیده
  تأثیر تیمارهای اتمسفر اصلاح‌شده (N2%85O2+%10CO2+%5)، پوشش کیتوزان و فیلم‌های بسته‌بندی در دو دمای نگهداری 4 و 25 درجه سانتی‌گراد بر فاکتورهای فیزیکوشیمیایی (pH و TSS) و خواص مکانیکی شامل تنش برشی (TB)، نیروی برشی (FB)، مدول برشی (GK) محصول بامیه در پایان 12 روز از زمان نگهداری تحت آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین ...  بیشتر

تکنولوژی‌های پس از برداشت
اندازه‌گیری و آنالیز ارتعاش وارده به میوه در کف اتاق کامیون حین حمل‌ونقل در بزرگراه‌ها

علی رمضانی بوکت؛ حسین نوید؛ میر جواد موسوی نیا؛ سجاد رنجبر

دوره 12، شماره 3 ، مهر 1401، ، صفحه 399-408

https://doi.org/10.22067/jam.2021.68715.1016

چکیده
  حمل‌ونقل میوه و سبزی تازه به‌دلیل اثرگذاری پارامترهای مختلف موضوع پیچیده‌ای است. بسته‌بندی میوه یکی از پارامترهای ضروری در کاهش صدمات مکانیکی ناشی از حمل‌ونقل است. اطلاعات دقیق در مورد وضعیت جاده‌ای و شرایط حمل‌ونقل هر منطقه به طراحان جعبه کمک می‌کند تا شبیه‌سازی دقیقی از شرایط موجود داشته باشند. هدف از این تحقیق اندازه‌گیری ...  بیشتر