تکنولوژیهای پس از برداشت
فائزه کیومرثی دربندی؛ یحیی سلاح ورزی؛ بهرام عابدی؛ مریم کمالی؛ حسن صدرنیا
چکیده
با توجه به اهمیت زمان برداشت انگور برکیفیت کشمش، تعیین زمان مناسب برداشت و بهینهسازی روشهای خشک کردن برای دستیابی به تولید کشمش با کیفیت از اهمیت ویژهای برخوردار است. بهمنظور بررسی اثر متقابل زمان برداشت (5، 15و 25 شهریور ماه) و روش خشک کردن (آفتاب خشک، خشککن خلاء 60، 70 و 80 درجه سلسیوس) بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی کشمش رقم بیدانه ...
بیشتر
با توجه به اهمیت زمان برداشت انگور برکیفیت کشمش، تعیین زمان مناسب برداشت و بهینهسازی روشهای خشک کردن برای دستیابی به تولید کشمش با کیفیت از اهمیت ویژهای برخوردار است. بهمنظور بررسی اثر متقابل زمان برداشت (5، 15و 25 شهریور ماه) و روش خشک کردن (آفتاب خشک، خشککن خلاء 60، 70 و 80 درجه سلسیوس) بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی کشمش رقم بیدانه سفید، تحقیقی در قالب آزمایش کرتهای خردشده بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در 4 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که برهمکنش زمان برداشت و روش خشک کردن بر صفات فیزیکوشیمیایی نظیر مواد جامد محلول، فعالیت آنتیاکسیدانی، فنل کل، فلاونوئید و بار میکروبی تاثیر معنیداری نشان داد. بیشترین مقدار مواد جامد محلول مربوط به تیمار 25 شهریور ماه و کمترین آن مربوط به تیمار 5 شهریور ماه بود .میزان آنتیاکسیدان، محتوای فنل، فلاونوئید و قند کل در تیمار خشککن خلاء بیشتر از روش آفتاب خشک بود. بیشترین بار میکروبی (Cfug-1 126.51) مربوط به کشمش آفتاب خشک بود و در مقابل تیمار تحت خشککن خلاء در هر سه دما کمترین مقدار بارمیکروبی (تقریبا صفر) را داشتند. بهطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که کشمش تولیدشده در برداشت سوم و خلاء 60 درجه سلسیوس از نظر صفات بیوشیمیایی نسبت به سایر تیمارها کیفیت مطلوبتری داشت و میتوان چنین اظهار کرد که روش خشککن خلاء، جایگزین مناسبی برای روشهای خشک کردن سنتی محسوب میشود.
تکنولوژیهای پس از برداشت
میلاد تیموری عمران؛ عزت اله عسکری اصلی ارده؛ علی متولی؛ ابراهیم تقی نژاد
چکیده
در این مطالعه، فرآیند خشک کردن سیب با استفاده از یک خشککن خورشیدی ترکیبی جدید، از نوع خشککن ترکیبی رفرکتنس ویندو مجهز به کلکتور سهموی خطی مورد بررسی قرار گرفت. سینتیک خشک کردن، بازدهی انرژی و نقش خشککن در کاهش مصرف انرژی و انتشار گازهای آلاینده ارزیابی شد. آزمایشهای خشک کردن با سه منبع انرژی شامل انرژی تجدیدناپذیر مرسوم (RW)، ...
بیشتر
در این مطالعه، فرآیند خشک کردن سیب با استفاده از یک خشککن خورشیدی ترکیبی جدید، از نوع خشککن ترکیبی رفرکتنس ویندو مجهز به کلکتور سهموی خطی مورد بررسی قرار گرفت. سینتیک خشک کردن، بازدهی انرژی و نقش خشککن در کاهش مصرف انرژی و انتشار گازهای آلاینده ارزیابی شد. آزمایشهای خشک کردن با سه منبع انرژی شامل انرژی تجدیدناپذیر مرسوم (RW)، خشک کردن با کمک خورشیدی (PRW) و خشک کردن کامل خورشیدی (SRW) انجام شد. میانگین بازده اپتیکی نوری و بازده حرارتی کلکتور PTC در طول ساعات آزمایش بهترتیب 62.01% و 49.31% بهدست آمد. کمترین مصرف انرژی ویژه در روش SRW به میزان (kWh kg-1) 10.24بهدست آمد. علاوه بر این، نتایج نشان داد که انرژی خورشیدی برای روشهای خشک کردن ترکیبی PRW-65، PRW-75، PRW-85 و روش تماما خورشیدی SRW بهترتیب 54.91، 52.62، 48.85 و 70.30% از مصرف انرژی کل را به خود اختصاص داده و به همین مقدار از مصرف انرژیهای تجدیدناپذیر کاهش دادند. با استفاده از کلکتور خورشیدی در روشهای خشک کردن PRW و SRW، انتشار CO2 بهترتیب 54.64 و 80.94% در مقایسه با روش RW معمولی کاهش یافت. بهطور کلی، بهکارگیری انرژی خورشیدی در روشهای PRW و SRW باعث بهبود پارامترهای انرژی و کاهش انتشار آلایندهها در طول فرآیند خشککردن شد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
رسول خدابخشیان؛ رضا باغبانی
چکیده
در این مطالعه، از توموگرافی کامپیوتری پرتو ایکس بهعنوان یک روش غیرمخرب برای ارزیابی کیفیت داخلی میوه سیب استفاده شد. برای این منظور، سه واریته سیب محلی شامل: رد دلیشز، گلدن دلیشز و گلاب انتخاب شدند. عدد CT تصاویر، که میزان جذب پرتو ایکس را نشان میدهد، با استفاده از نرمافزار K-PACS استخراج شد. پارامترهای کیفیتی مانند میزان محتوای مواد ...
بیشتر
در این مطالعه، از توموگرافی کامپیوتری پرتو ایکس بهعنوان یک روش غیرمخرب برای ارزیابی کیفیت داخلی میوه سیب استفاده شد. برای این منظور، سه واریته سیب محلی شامل: رد دلیشز، گلدن دلیشز و گلاب انتخاب شدند. عدد CT تصاویر، که میزان جذب پرتو ایکس را نشان میدهد، با استفاده از نرمافزار K-PACS استخراج شد. پارامترهای کیفیتی مانند میزان محتوای مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیترات، شاخص طعم و pH واریتههای مورد مطالعه اندازهگیری شد. رابطه بین پارامترهای کیفیت و عدد CT بهدستآمده از تصاویر توموگرافی میوهها در قالب مدلهای رگرسیون خطی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج، همبستگی بین عدد CT و پارامترهای کیفیت در تمامی مدلها بیشتر از 0.900 بود. برای واریتههای مختلف، عدد CT همبستگی مثبتی با میزان اسیدیته قابل تیترات، شاخص طعم، pH و مواد جامد محلول داشت. روابط ارزیابی پارامترهای کیفیتی مربوط به واریته رد دلیشز بیشترین دقت را داشت (با ضرایب تبیین 0.952، 0.964، 0.941 و 0.969 بهترتیب برای میزان شاخص طعم، مواد جامد محلول، اسیدیته و pH). برای تمامی واریتهها، بیشترین همبستگی بین میزان pH و عدد CT مشاهده شد (با ضرایب تبیین 0.969، 0.972 و 0.996 بهترتیب برای واریتههای رد دلیشز، گلدن دلیشز و گلاب). این نشان میدهد که توموگرافی پرتو ایکس میتواند بهطور قابلاعتمادی ویژگیهای کیفیت داخلی را بدون آسیب رساندن به میوهها ارزیابی کند. مدلهای رگرسیون خطی ایجادشده، روش معتبری و قابل بازتولید برای ارزیابی غیرمخرب کیفیت میوه سیب ارائه میدهند.
تکنولوژیهای پس از برداشت
رشید غلامی؛ احمد نورمحمدی؛ ابراهیم احمدی؛ حکمت ربانی
چکیده
در این پژوهش تابش التراسونیک (US)، نوع فیلم بستهبندی، کنترل اتمسفر داخل بستهها و کنترل دمای نگهداری بهمنظور انبارداری گوجهفرنگی مورد استفاده قرار گرفت. نیمی از نمونهها تحت تابش التراسونیک قرار داده شدند و سپس با استفاده از فیلم پلیاتیلن (PE) و پلیاتیلن مجهز به 2% ذرات نانو رس (نانو فیلم) تحت شرایط اتمسفر معمولی و اتمسفر اصلاحشده ...
بیشتر
در این پژوهش تابش التراسونیک (US)، نوع فیلم بستهبندی، کنترل اتمسفر داخل بستهها و کنترل دمای نگهداری بهمنظور انبارداری گوجهفرنگی مورد استفاده قرار گرفت. نیمی از نمونهها تحت تابش التراسونیک قرار داده شدند و سپس با استفاده از فیلم پلیاتیلن (PE) و پلیاتیلن مجهز به 2% ذرات نانو رس (نانو فیلم) تحت شرایط اتمسفر معمولی و اتمسفر اصلاحشده (5% O2 + 3% CO2) بستهبندی شدند. نمونهها در دماهای 25 درجه سلیسیوس و 4 درجه سلیسیوس و به مدت 28 روز نگهداری شدند. در طول دوره نگهداری خواص فیزیکی شامل: رطوبت و شاخصهای رنگ، خواص شیمیایی شامل: pH، مواد جامد محلول (TSS)، لیکوپن و فنل کل و خواص مکانیکی شامل نیروی نفوذ و مدول الاستیسیته بهصورت هفتگی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که دوره نگهداری اثر مخربی بر روند تغییرات خواص داشته است. استفاده از اتمسفر اصلاحشده، دمای مناسب ذخیرهسازی، و استفاده از تیمار اولتراسونیک و نانوفیلم بهطور موثری سبب حفظ کیفیت محصول و کنترل خواص آن میشوند. نتایج تحلیل آماری نشان داد که تیمارهای مورد استفاده تاثیر موثری در سطح 1% و 5% بر اکثر خواص اندازهگیریشده داشتهاند. از طرف دیگر شبکه عصبی مصنوعی (ANN) بهمنظور پیشبینی دادهها مورد استفاده قرار گرفت و مشخص شد که بهترین ساختار برای پیشبینی خواص فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی گوجهفرنگی 5-10-11 بوده است. اکسیژن و دیاکسید کربن با دقت بالایی (ضریب همبستگی 0.93 و 0.86) پیشبینی شدند که نشان از عملکرد مناسب شبکه عصبی مصنوعی در پیشبینی این پارامترها با ساختار معرفیشده دارد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
حمید محمدی نژاد؛ محمدحسین آق خانی؛ حسن صدرنیا
چکیده
کاهش رطوبت در محصولات غذایی برای حفظ بهتر آنها بسیار معمول بوده و یکی از روشهای نگهداری مواد غذایی تبخیر آب و خشککردن آنها میباشد، که در روشهای خشک کردن سنتی اتلاف انرژی، زمان طولانی و تاثیر نامطلوب بر کیفیت محصولات قابلمشاهده است، بنابراین استفاده از روشهایی جهت بهبود و رفع اینگونه محدودیتها و افزایش راندمان خشک ...
بیشتر
کاهش رطوبت در محصولات غذایی برای حفظ بهتر آنها بسیار معمول بوده و یکی از روشهای نگهداری مواد غذایی تبخیر آب و خشککردن آنها میباشد، که در روشهای خشک کردن سنتی اتلاف انرژی، زمان طولانی و تاثیر نامطلوب بر کیفیت محصولات قابلمشاهده است، بنابراین استفاده از روشهایی جهت بهبود و رفع اینگونه محدودیتها و افزایش راندمان خشک کردن لازم و ضروری میباشد. در این خصوص تاثیر میدان مغناطیس بر نرخ تبخیر آب موضوعی است که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش، خشککنی با هوای گرم و محفظهای برای اعمال میدان مغناطیس در محدوده دمایی 30 تا 70 درجه سانتیگراد و شدتهای میدان مغناطیس 0 تا 130 میلیتسلا بهکار گرفته شد. مطابق نتایج بهدستآمده، با اعمال میدان مغناطیس در مدت زمان 120 دقیقه، بیشترین میزان تبخیر مربوط به تیمار 70 درجه و میدان مغناطیس 130 میلیتسلا به مقدار 94.7 درصد وزن اولیه نمونه و کمترین مقدار تبخیر مربوط به تیمار 30 درجه سانتیگراد و میدان مغناطیس صفر به مقدار 43.7 درصد وزن نمونه اولیه بود. در دمای 30 درجه سانتیگراد، با افزایش شدت میدان مغناطیس به 130 میلیتسلا درصد وزنی تبخیر آب به مقدار 15.9 درصد افزایش یافت که این روند در دمای 50 و 70 درجه سانتیگراد نیز مشاهده گردید و بهترتیب مقادیر 29.5 و 28.2 درصد افزایش تبخیر نسبت به میدان مغناطیس صفر مشاهده گردید. درخصوص انرژی مصرفشده جهت تبخیر یک گرم آب در طی مدت زمان 120 دقیقه بیشترین انرژی مصرفی بهدستآمده مربوط به تیمار 70 درجه بدون اعمال میدان مغناطیس به مقدار 200.1 کیلوژول و کمترین اندازه مربوط به تیمار 30 درجه سانتیگراد و میدان مغناطیس 60 میلیتسلا و مقدار 66.3 کیلوژول بود. بیشترین کاهش مصرف انرژی با اعمال میدان مغناطیس جهت تبخیر یک گرم آب نسبت به تیمار صفر میدان مغناطیس در همان سطح، مقدار 26.55% مربوط به تیمار 50 درجه سانتیگراد و میدان مغناطیس 130 میلیتسلا به مقدار 48.3 کیلوژول در مدت زمان 120 دقیقه بهدست آمد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
مازیار روشن مقدم؛ رضا امیری چایجان؛ ناهید عقیلی ناطق
چکیده
در این تحقیق، مقدار ویتامین C، ترکیبات معطر و تغییر رنگ پودر پرتقال با استفاده از روشهای شیمیایی، دستگاه بویایی و اسکنر در چهار خشککن در دمایC ° ۴۵ درجه سانتیگراد اندازهگیری شد. این دستگاههای خشککن شامل خلاء اتمسفر معمولی، خلاء کنترل اتمسفر، همرفتی و همرفتی-مادون قرمز بودند. بیشترین پاسخ حسگرها به ترکیبات معطر در خشککنهای ...
بیشتر
در این تحقیق، مقدار ویتامین C، ترکیبات معطر و تغییر رنگ پودر پرتقال با استفاده از روشهای شیمیایی، دستگاه بویایی و اسکنر در چهار خشککن در دمایC ° ۴۵ درجه سانتیگراد اندازهگیری شد. این دستگاههای خشککن شامل خلاء اتمسفر معمولی، خلاء کنترل اتمسفر، همرفتی و همرفتی-مادون قرمز بودند. بیشترین پاسخ حسگرها به ترکیبات معطر در خشککنهای همرفتی و کمترین پاسخ در خشککنهای خلاء کنترل و خلاء معمولی مشاهده شد. دو مؤلفه اصلی تحلیل مؤلفههای اصلی (PCA) ۸۸% از واریانس دادهها را توضیح دادند. ساختار شبکه عصبی مصنوعی (ANN) ۸-۵-۴ بود. علاوه بر این، بر اساس نمودارهای بارگذاری مدلهای حداقل مربعات جزئی (PLS) و رگرسیون مؤلفههای اصلی (PCR)، حسگرهای MQ3 و MQ6 بهترین حسگرها برای پیشبینی میزان ویتامین C و تغییر رنگ پودر پرتقال بودند. حسگرMQ135 نیز به دلیل دقت پایین و کاهش هزینه، میتواند از مجموعه حسگرهای بینی الکترونیکی حذف شود. رگرسیون خطی چندگانه (MLR)، در مقایسه با مدلهای PCR وPLS، دقیقتر عمل کرد، یعنی R2= 0.83 و RMSE= 0.144 برای پیشبینی ویتامین C و R2= 0.94 و RMSE= 0.68 برای پیشبینی تغییر رنگ محاسبه شدند. بیشترین و کمترین مقادیر تغییر رنگ اندازهگیریشده بهترتیب در خشککن همرفتی و خشککن خلاء کنترل اتمسفری مشاهده شد. همچنین، بیشترین و کمترین ویتامین C اندازهگیریشده بهترتیب در خشککن همرفتی-مادون قرمز و خشککن خلاء کنترل اتمسفری مشاهده شد. بهترین خشککن برای حفظ کیفیت پودر پرتقال، خشککن همرفتی-مادون قرمز بود. نتایج این مقاله نشان داد که دادههای بهدستآمده از دستگاه بویایی قادر به پیشبینی تغییر رنگ و ویتامین C پودر پرتقال است. همچنین، میتوان از دستگاه بویایی برای شناسایی و طبقهبندی نوع خشککن مورد استفاده برای تهیه پودر پرتقال با کمترین زمان و هزینه، بدون تخریب نمونه، و تعیین بهترین خشککن برای تهیه پودر پرتقال استفاده کرد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
حسن ذکی دیزجی؛ محمد محمودی سورستانی؛ ناهید عقیلی ناطق؛ آناهیتا بویری ده شیخ
چکیده
مطالعه حاضر به بررسی طبقهبندی ده ژنوتیپ نعناع توسط یک سیستم بینی الکترونیکی مبتنی بر حسگرهای نیمههادی اکسید فلزی (MOS) میپردازد. نمونههای برگ از ژنوتیپهای مختلف نعناع برداشت شد، سپس پاسخ سنسورهای سیستم به هر نمونه ثبت شد. برای طبقهبندی گیاهان، پاسخ تمام حسگرهای بینی الکترونیکی با روشهای تجزیه و تحلیل اجزای اصلی (PCA)، تجزیه ...
بیشتر
مطالعه حاضر به بررسی طبقهبندی ده ژنوتیپ نعناع توسط یک سیستم بینی الکترونیکی مبتنی بر حسگرهای نیمههادی اکسید فلزی (MOS) میپردازد. نمونههای برگ از ژنوتیپهای مختلف نعناع برداشت شد، سپس پاسخ سنسورهای سیستم به هر نمونه ثبت شد. برای طبقهبندی گیاهان، پاسخ تمام حسگرهای بینی الکترونیکی با روشهای تجزیه و تحلیل اجزای اصلی (PCA)، تجزیه و تحلیل تشخیص خطی (LDA)، تجزیه و تحلیل متمایز درجه دوم (QDA) و شبکه عصبی مصنوعی (ANN) مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل کیفی اسانسها توسط دستگاه GC-MS، بیش از 99 درصد ترکیبات شناساییشده در چهار گروه شیمیایی شامل هیدروکربنها و مونوترپنها و سسکوئیترپنهای اکسیژندار قرار داشتند. همچنین بر اساس تجزیه و تحلیل بای پلات، جمعیتهای مختلف نعناع را میتوان بهطور کلی به 8 گروه تقسیم کرد. نتایج تحلیل مؤلفههای اصلی با استفاده از دادههای بهدستآمده از سیستم نشان داد که دو مؤلفه اصلی اول میتوانند در مجموع 97 درصد از واریانس دادهها را پوشش دهند. دقت طبقهبندی با استفاده از دادههای بینی الکترونیکی برای تجزیه و تحلیل وضوح خطی، تجزیه و تحلیل وضوح درجه دوم و شبکه عصبی مصنوعی بهترتیب 98.9، 99.9 و 96% بهدست آمد. طبقهبندی مناسب ژنوتیپهای نعناع توسط سیستم بینی الکترونیکی میتواند بهعنوان جایگزینی حساس، قابلاعتماد و کمهزینه برای روشهای سنتی مورد استفاده قرار گیرد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
رضا رئیسی؛ مهدی مرادی؛ علیرضا دهقانی
چکیده
خشککردن یکی از روشهای حیاتی نگهداری در صنعت غذا است که با کاهش رطوبت، کیفیت محصول را حفظ کرده و ماندگاری آن را افزایش میدهد. این فرآیند شامل مکانیزمهای پیچیده انتقال حرارت و جرم بوده و به مدلهای پیشبینی دقیقی نیاز دارد. در این مطالعه، روشهای مختلف مدلسازی شامل مدلهای رگرسیون، مدلهای نیمهتجربی، و روشهای مبتنی بر ...
بیشتر
خشککردن یکی از روشهای حیاتی نگهداری در صنعت غذا است که با کاهش رطوبت، کیفیت محصول را حفظ کرده و ماندگاری آن را افزایش میدهد. این فرآیند شامل مکانیزمهای پیچیده انتقال حرارت و جرم بوده و به مدلهای پیشبینی دقیقی نیاز دارد. در این مطالعه، روشهای مختلف مدلسازی شامل مدلهای رگرسیون، مدلهای نیمهتجربی، و روشهای مبتنی بر هوش مصنوعی (AI) برای شبیهسازی فرآیند خشککردن برشهای سیبزمینی مورد مقایسه قرار گرفتند. آزمایشهای خشککردن در دماهای 40، 50 و 60 درجه سانتیگراد، با و بدون استفاده از مواد تغییر فازدهنده (PCM) و تابش مادون قرمز (IR) انجام شد. مدلهای هوش مصنوعی شامل شبکه عصبی مصنوعی (ANN)، ماشین بردار پشتیبان (SVM) و جنگل تصادفی (RF) با استفاده از دادههای تجربی آموزش دیده و اعتبارسنجی شدند. عملکرد این مدلها با مدلهای سنتی و نیمهتجربی از نظر ضریب تعیین (R2)، ریشه میانگین مربع خطا (RMSE)، میانگین قدرمطلق خطا (MAE) و خطای میانگین بایاس (MBE) مقایسه شد. نتایج نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی (ANN) با دقت پیشبینی بسیار بالا (R2= 0.998, RMSE= 0.0656) بهترین عملکرد را داشته و از سایر مدلها دارای دقت بیشتری است. روشSVM نیز قابلیت پیشبینی مناسبی نشان داد، در حالیکه RF عملکردی اندکی ضعیفتر داشت. در میان مدلهای نیمهتجربی، مدل میدیلی (Midilli) بهترین برازش را داشت، اما نسبت به مدلهای مبتنی بر هوش مصنوعی دقت کمتری نشان داد. این یافتهها برتری روشهای مبتنی بر هوش مصنوعی، بهویژه ANN، را در بهینهسازی فرآیند خشککردن در صنعت غذا برجسته میسازد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
چیگوزیریم اونوسیریبه؛ جود مباناسور؛ فیلیپس اِنتو؛ مکمانِس اندوکوو
چکیده
برنج یکی از غذاهای اصلی در سراسر جهان است، اما فرآوری آن به دلیل مصرف آب و انرژی و انتشار گازهای گلخانهای، اثرات قابلتوجهی بر محیطزیست دارد. در نتیجه، تولیدکنندگان برنج سعی می کنند روشهای فرآوری پایدار را برای کاهش اثرات منفی زیستمحیطی و افزایش سودآوری اتخاذ کنند. این مطالعه میزان پایداری روشهای فرآوری برنج شالیزاری (شالی) ...
بیشتر
برنج یکی از غذاهای اصلی در سراسر جهان است، اما فرآوری آن به دلیل مصرف آب و انرژی و انتشار گازهای گلخانهای، اثرات قابلتوجهی بر محیطزیست دارد. در نتیجه، تولیدکنندگان برنج سعی می کنند روشهای فرآوری پایدار را برای کاهش اثرات منفی زیستمحیطی و افزایش سودآوری اتخاذ کنند. این مطالعه میزان پایداری روشهای فرآوری برنج شالیزاری (شالی) مدرن و سنتی را در میان کشاورزان خردهمالک شالیکار در جنوب شرق نیجریه تحلیل میکند. دادهها از 240 تولیدکننده برنج با استفاده از رویکردهای آماری مانند آمار توصیفی، شاخص پایداری (تحلیل نسبت ارزیابی وزندهی) و تحلیل رگرسیون چندجملهای جمعآوری شد. نتایج نشان داد که 34.7 درصد از کشاورزان شالیکار از روشهای نوین و 65.3 درصد از روشهای سنتی فرآوری استفاده میکردند. از نظر 77 درصد کشاورزان خرده مالک، آسیاب کردن سنتی باعث انتشار میزان قابلتوجهی گاز کربن میشود و همچنین 68 درصد کشاورزان آلودگی صوتی را در حد بالایی ارزیابی میکنند. 80 تا 100 درصد کشاورزان خرده مالک که از تکنیکهای مدرن استفاده میکنند به محیطزیست اهمیت میدهند و میخواهند انتشار گاز، زبالههای جامد، مصرف انرژی و مصرف آب خود را کاهش دهند. شاخص پایداری در کشاورزانی که از روشهای فرآوری سنتی یا مدرن استفاده میکنند تحتتاثیر جنسیت، تعداد نیروی کار، سرمایهگذاری، درآمد، هزینه تولید، میزان درک تغییرات آب و هوا و پایداری محیطی قرار میگیرد. این مطالعه استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر را برای افزایش بهرهوری و کاهش اثرات زیستمحیطی توصیه میکند.
تکنولوژیهای پس از برداشت
مسلم نامجو؛ مهدی مرادی؛ محمد امین نعمت اللهی؛ حسین گلبخشی
چکیده
این مطالعه بهمنظور بررسی اثر زمان پلاسمای سرد (CPt) و توان امواج فراصوت (USp) بر خشک شدن دانه زیره سبز در یک خشککن هوای گرم انجام شد. در این راستا، از یک دستگاه تولید پلاسمای سرد و یک خشککن هیبریدی هوای گرم- فراصوت در مقیاس آزمایشگاهی استفاده شد و روشهای خشک کردن به گونهای برنامهریزی شد که اثرات CPt و USp در خشک کردن دانهها بهصورت ...
بیشتر
این مطالعه بهمنظور بررسی اثر زمان پلاسمای سرد (CPt) و توان امواج فراصوت (USp) بر خشک شدن دانه زیره سبز در یک خشککن هوای گرم انجام شد. در این راستا، از یک دستگاه تولید پلاسمای سرد و یک خشککن هیبریدی هوای گرم- فراصوت در مقیاس آزمایشگاهی استفاده شد و روشهای خشک کردن به گونهای برنامهریزی شد که اثرات CPt و USp در خشک کردن دانهها بهصورت منفرد یا ترکیبی دخالت داشته باشند. زمانهای مختلف پیشتیمار پلاسمای سرد (15 و 30 ثانیه)، توانهای امواج فراصوت (60، 120 و 180 وات) و دمای هوای خشک شدن (30، 35 و 40 درجه سانتیگراد) برای مطالعه تغییرات زمان خشک کردن، ضریب نفوذپذیری مؤثر رطوبت، مصرف انرژی، تغییر رنگ کل، نیروی گسیختگی بذر زیره سبز انجام گرفت. از سه شبکه عصبی مصنوعی معروف شامل شبکه عصبی مبتنی بر موجک (WNN)، پرسپترون چندلایه (MLPNNs)، تابع پایه شعاعی (RBFNNs) و تحلیل رگرسیون چندگانه درجه دوم (MQR) برای مدلسازی ورودیهای مذکور و پارامترهای خشککردن استفاده شد. بر اساس نتایج مدلسازی، بهترین برازش خطی بین دادههای تجربی و مقادیر پیشبینیشده توسط مدلسازی شبکه عصبی WNN با حداکثر R2،0.92 و 0.83 بهترتیب برای دادههای آموزش و تست بهدست آمد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
رسول خدابخشیان؛ رضا باغبانی
چکیده
تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)، یک روش غیرمخرب برای تعیین کیفیت میوهها است که با پروتکلهای مختلف، چگالی و ساختار اتمهای هیدروژن را که در آن قرار میگیرد نشانمی دهد. در این مطالعه تصاویر MRI گرفتهشده با پروتکلهای مختلف از بافت گوشتی و قسمت کبودشده میوه سیب بدون آفت و با آفت مقایسه و بهترین پروتکل معرفی شد. برای این منظور، تصویربرداری ...
بیشتر
تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)، یک روش غیرمخرب برای تعیین کیفیت میوهها است که با پروتکلهای مختلف، چگالی و ساختار اتمهای هیدروژن را که در آن قرار میگیرد نشانمی دهد. در این مطالعه تصاویر MRI گرفتهشده با پروتکلهای مختلف از بافت گوشتی و قسمت کبودشده میوه سیب بدون آفت و با آفت مقایسه و بهترین پروتکل معرفی شد. برای این منظور، تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) با استفاده از دو پروتکل T1 و T2 بر روی 200 میوه سیب بارگذاریشده در حین نگهداری انجام شد. بارگیری میوهها در چهار سطح 150، 300، 450 و 600 نیوتن بهصورت شبهاستاتیک انجام شد و سپس در دورههای 25، 50 و 75 روزه در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شد. در پایان هر دوره ذخیرهسازی، تصویربرداری انجام شد. سپس کنتراست تصاویر T1 و T2 صدا و بافت کبودشده میوه سیب با و بدون آفت با استفاده از نرمافزار ImageJ تعیین شد. نتیجهگیری شد که بافت صوتی میوه سیب بدون آفت در تصاویر T1 واضحتر از تصاویر T2 بود. همچنین دیده شده است که ناحیه کبودی میوههای بدون آفت در تصاویر T2 بیشتر از تصاویر T1 قابلتشخیص است.
تکنولوژیهای پس از برداشت
عصمت برزنونی؛ حسن صدرنیا؛ فرشاد صحبت زاده؛ صادق خداویسی
چکیده
کپک سبز و آبی عوامل محدودکننده دوره انبارداری بسیاری از میوهها و سبزیها از جمله مرکبات میباشد. در این تحقیق اثر پلاسمای سرد فشار اتمسفری تولیدشده توسط تخلیه اسپارک گذرا جریان مستقیم در یک راکتور بسته بر روی سوسپانسیون قارچ پنیسیلیوم دیجیتاتوم بررسی شد. سوسپانسیون با غلظتهای اولیه متفاوت شامل: صفر، پنج صدم، یک دهم و پنج دهم ...
بیشتر
کپک سبز و آبی عوامل محدودکننده دوره انبارداری بسیاری از میوهها و سبزیها از جمله مرکبات میباشد. در این تحقیق اثر پلاسمای سرد فشار اتمسفری تولیدشده توسط تخلیه اسپارک گذرا جریان مستقیم در یک راکتور بسته بر روی سوسپانسیون قارچ پنیسیلیوم دیجیتاتوم بررسی شد. سوسپانسیون با غلظتهای اولیه متفاوت شامل: صفر، پنج صدم، یک دهم و پنج دهم درصد پراکسیدهیدروژن در زمانهای مختلف معرض پلاسما 2.5، 5، 10 و 15 دقیقه تحت پلاسمادهی قرار داده شدند. نتایج نشان داد که با افزایش زمان پلاسمادهی و نیز غلظت پراکسیدهیدروژن محلول اثر غیرفعالسازی اسپورهای قارچ افزایش یافت. در غلظتهای یک و پنج دهم درصد میزان توقف کامل اسپورها در زمان 15 دقیقه پلاسمادهی مشاهده شد. پلاسمادهی توانست سبب افزایش اکسیداسیون محلول شده و در نتیجه منجر به مرگ سلولی بیشتر اسپورها شد. بنابراین استفاده از پلاسمای سرد موجب میشود که استفاده از محلولهای با غلظت بالای پراکسیدهیدروژن در هنگام شستشوی میوهها و سبزیها بهمنظور حفظ خواص پس از برداشت آنها در مقیاس صنعتی اجتناب شود.
تکنولوژیهای پس از برداشت
علی خلج؛ ابراهیم احمدی؛ سهیلا میرزائی؛ فهیمه قائمی زاده؛ روزبه عباس زاده
چکیده
کپک سیاه حاصل از قارچ آسپرژیلوس نایجر یکی از زیانبارترین بیماریهای پس از برداشت انگور است. پلاسمای سرد در فشار اتمسفر، یک روش نوین بهمنظور میکروبزدایی از محصولات کشاورزی طی دوران پس از برداشت محصول میباشد. از این رو هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر سطوح مختلف پلاسمای سرد در فشار اتمسفر (با مدت زمان صفر، 10، 20 و 40 ثانیه) بر نرخ ...
بیشتر
کپک سیاه حاصل از قارچ آسپرژیلوس نایجر یکی از زیانبارترین بیماریهای پس از برداشت انگور است. پلاسمای سرد در فشار اتمسفر، یک روش نوین بهمنظور میکروبزدایی از محصولات کشاورزی طی دوران پس از برداشت محصول میباشد. از این رو هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر سطوح مختلف پلاسمای سرد در فشار اتمسفر (با مدت زمان صفر، 10، 20 و 40 ثانیه) بر نرخ پوسیدگی کپک سیاه و بار میکروبی همراه با برخی از پارامترهای کیفی انگور (Vitic vinifera) تلقیحشده با قارچ آسپرژیلوس نایجر طی انبارداری در دمای 4 درجه سانتیگراد بود. نتایج نشان داد پلاسما بهطور موثری باعث کاهش بار میکروبی و درصد پوسیدگی کپک سیاه طی دوران انبارداری میشود. بالاترین میزان میکروبزدایی در پلاسما 40 ثانیه صورت گرفت. برای پارامترهای کیفی پس از برداشت، پلاسمای کمتر از 40 ثانیه (10 و 20 ثانیه) حداقل تاثیر را در شاخصهای شیمیایی (pH،TSS و TA)، دمای محصول، شاخصهای رنگسنجی، تغییر رنگ، افت وزن، شاخصهای مکانیکی و در نهایت سفتی بافت در انتهای دوره انبارداری داشت. بالاترین تغییرات در خواص شیمیایی، مکانیکی و فیزیکی انگور در انتهای انبارداری و در پلاسما 40 ثانیه به دلیل آسیب به بافت بهویژه در محل دم میوه صورت گرفت. در کل به نظر میرسد تیمارهای کوتاهمدت پلاسما بتواند راهکار مناسبی همزمان برای کاهش پوسیدگیهای قارچی همراه با حفظ پارامترهای کیفی انگور و طی دوره نگهداری باشد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
سینا شریفی؛ محمدحسین آق خانی؛ عباس روحانی
چکیده
فرآیندهای خشککردن شلتوک، همواره چالشیترین مسائل صنعت برنج میباشد. هدف تحقیق، بررسی میزان ضایعات خشککردن در مزرعه و کارخانه در سه شهرستان گیلان بود. بدین منظور، اثرهای اصلی و متقابل فاکتورهای مستقل محتوای رطوبتی زمان برداشت (19 و 26 درصد)، زمان برداشت تا خرمنکوبی (19-14، 24-20 و 29-25 ساعت)، روشهای خشککردن در مزرعه (پخش کامل شالی ...
بیشتر
فرآیندهای خشککردن شلتوک، همواره چالشیترین مسائل صنعت برنج میباشد. هدف تحقیق، بررسی میزان ضایعات خشککردن در مزرعه و کارخانه در سه شهرستان گیلان بود. بدین منظور، اثرهای اصلی و متقابل فاکتورهای مستقل محتوای رطوبتی زمان برداشت (19 و 26 درصد)، زمان برداشت تا خرمنکوبی (19-14، 24-20 و 29-25 ساعت)، روشهای خشککردن در مزرعه (پخش کامل شالی بر روی ساقهها، پخش پنج ساعت شالی بر روی ساقهها+توده کردن، و پخش پنج ساعت شالی بر روی ساقهها+استفاده از پلاستیک)، و استراحتدهی (دو مرحلهای و سه مرحلهای هرکدام با 10 و 15 ساعت استراحتدهی)، دمای خشککن (40 و 50 درجه سلسیوس) و سرعت باد (0.5 و 0.8 متر بر ثانیه) بر فاکتورهای وابسته (دانههای نارس، گچی، دانههای دو و سهتَرَک و تَرَک لاکپشتی در برنج قهوهای) در سال زراعی 99-1398 بررسی شدند. از طرح آزمایشی فاکتوریل بر پایه بلوک کامل تصادفی استفاده شد. براساس نتایج، اثرهای اصلی فاکتورهای مستقل بر ایجاد ضایعات معنادار بودند (0.05>P). مقایسه میانگینها نشان داد که کمینه ضایعات در روش پخشکردن کامل، در محتوای رطوبتی 26 درصد، به میزان 1.465 درصد بود. بیشترین تاثیر استفاده از پلاستیک در شکلگیری ضایعات به شکل تَرَک لاکپشتی و دانهگچی بود. در سطح مزرعه پس از 14 تا 19 ساعت پیش خشککردن، بیشینه ضایعات بهدست آمد، که سهم سهتَرَک ناکامل طولی، دوتَرَک ناکامل عرضی و دانه نارس بهترتیب به میزان 11.410، 8.730 و 8.471 درصد بود. در سطح کارخانه، کمترین ضایعات در ترکیب فاکتوری استراحتدهی سه مرحلهای 15 ساعت، دمای خشککن 40 درجه سلسیوس و سرعت باد 0.5 متر بر ثانیه به میزان 6.027 درصد بهدست آمد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
وحید کهریزی؛ ابراهیم احمدی؛ علیرضا شوشتری
چکیده
سالانه مقادیر زیادی از محصولات کشاورزی در اثر بارهای دینامیکی و سایر آسیبهای مکانیکی که از طرف اجزای متحرک ماشینها هنگام برداشت، حمل و نقل، انبار کردن و بستهبندی به آنها وارد میشود از بین میروند یا دچار افت کیفیت میشوند. این در حالی است که تاکنون بیشتر تحقیقهای انجامشده برای تجزیه و تحلیل عملیاتهای مذکور با آزمونهای ...
بیشتر
سالانه مقادیر زیادی از محصولات کشاورزی در اثر بارهای دینامیکی و سایر آسیبهای مکانیکی که از طرف اجزای متحرک ماشینها هنگام برداشت، حمل و نقل، انبار کردن و بستهبندی به آنها وارد میشود از بین میروند یا دچار افت کیفیت میشوند. این در حالی است که تاکنون بیشتر تحقیقهای انجامشده برای تجزیه و تحلیل عملیاتهای مذکور با آزمونهای عملی همراه بوده است و نتایج آن فقط در شرایط خاص میتواند مورداستفاده قرار گیرد. هدف از این مطالعه شناسایی فرکانسهای طبیعی و مودهای ارتعاشی در میوه پرتقال رقم تامسون با استفاده از روش آنالیز مودال اجزای محدود میباشد. بهمنظور شبیهسازی رفتار دینامیکی میوه پرتقال از آزمون پاندول بهوسیله حسگرهای نیروسنج و شتابسنج سهمحوره در دو راستای قطبی و استوایی به میوه پرتقال ضربه وارد شد. مدل هندسی سهبعدی میوه پرتقال در نرمافزار انسیس ترسیم شد و با استفاده از روشهای آزمایشگاهی مشخص، خواص فیزیکی و مکانیکی پوست و گوشت میوه پرتقال تعیین گردید. پس از مرحله شبکهبندی و اعمال شرایط مرزی، 20 مود اول و فرکانسهای طبیعی متناظر با آن بهدستآمد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که فرکانسهای طبیعی میوه پرتقال در محدوده 0 تا 248.41 هرتز میباشد. از نتایج این تحقیق میتوان در طراحی ماشینهای برداشت و بهینهسازی مکانیزمهای پس از برداشت و حمل و نقل بهمنظور کاهش ضایعات استفاده نمود.
تکنولوژیهای پس از برداشت
مریم پورباقر؛ رقیه پورباقر؛ محمد حسین عباسپورفرد
چکیده
امروزه تقریباً نیمی از کل نیازهای غذایی انسان بهویژه در آسیا مستقیماً از غلات تأمین میشود و نزدیک به 70 درصد از سطح زیرکشت جهان که یک میلیارد هکتار است را غلات اشغال میکنند. بنابراین یافتن روشهای غیرمخرب برای افزایش کیفیت بذر در کشاورزی و صنعت باید توسعه یابد. پلاسمای سرد روشی جدید و کارآمد در بخش کشاورزی و غذایی است که میتوان ...
بیشتر
امروزه تقریباً نیمی از کل نیازهای غذایی انسان بهویژه در آسیا مستقیماً از غلات تأمین میشود و نزدیک به 70 درصد از سطح زیرکشت جهان که یک میلیارد هکتار است را غلات اشغال میکنند. بنابراین یافتن روشهای غیرمخرب برای افزایش کیفیت بذر در کشاورزی و صنعت باید توسعه یابد. پلاسمای سرد روشی جدید و کارآمد در بخش کشاورزی و غذایی است که میتوان از آن برای غیرفعال کردن میکروارگانیسمهای سطحی و تحریک بذر استفاده کرد. این بررسی خلاصهای از اثربخشی درمان با پلاسمای سرد بر ویژگیهای چهار گیاه مهم غلات: گندم، برنج، ذرت و جو را ارائه میکند. تمرکز بر روی اثرات این تیمار بر روی جوانهزنی بذر، تغییرات خواص سطحی و جذب آب بذر، پارامترهای رشد ریشه، طول ساقه و نهال، پارامترهای زیستتوده و فعالیتهای متابولیکی است. با بررسی تحقیقات انجامشده توسط محققان مشاهده میشود که بذر غلات تیمارشده با پلاسمای سرد دارای قدرت جوانهزنی، جذب آب، طول ساقه و اندام هوایی، راندمان رشد، وزن اندام هوایی و ریشه و فعالیت متابولیکی بهتری بودند. این بررسی میتواند روندهای بالقوه امیدوارکنندهای را در استفاده از پلاسما بهعنوان روشی برای کاهش شیوع بیماریهای مضر گیاهی که از طریق بذر منتقل میشود و خواب دانههای سخت را کاهش دهد، ارائه دهد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
جعفر عبدی؛ عبداله گل محمدی؛ غلامحسین شاهقلی؛ عادل رضوانی وند فنائی
چکیده
بادامزمینی با توجه به کیفیت بالای روغن استخراجی و پروتئین بالای دانه یکی از گیاهان با اهمیت تیره بقولات میباشد. در پژوهش حاضر، تاثیر تعدادی از پارامترهای کاری یک خرمنکوب بادامزمینی شامل زاویه (شیب) الک، دامنه حرکت الک و سرعت مکش فن مکنده برای واحد جداسازی بهصورت تجربی مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت. زاویه یا شیب الک شامل سه ...
بیشتر
بادامزمینی با توجه به کیفیت بالای روغن استخراجی و پروتئین بالای دانه یکی از گیاهان با اهمیت تیره بقولات میباشد. در پژوهش حاضر، تاثیر تعدادی از پارامترهای کاری یک خرمنکوب بادامزمینی شامل زاویه (شیب) الک، دامنه حرکت الک و سرعت مکش فن مکنده برای واحد جداسازی بهصورت تجربی مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت. زاویه یا شیب الک شامل سه زاویه 5، 10 و 15 درجه، دامنه حرکت الک شامل سه فاصله 3.5، 5 و 7 سانتیمتر و همچنین سرعت مکش فن شامل سه سرعت 8، 12 و 16 متر بر ثانیه بودند. بهمنظور تجزیه و تحلیل اثرهای اصلی و اثرهای متقابل عاملهای مستقل، از طرح آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی و برای مقایسه میانگینها، از آزمون چند دامنهای دانکن در سطح احتمال 5% استفاده گردید. همچنین تاثیر فاکتورهای آزمایشی بر ظرفیت مزرعهای و ظرفیت مادهای مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، تأثیر زاویه الک، دامنه حرکت الک و سرعت مکش بر بازده تمیزکردن و نرخ از دست دادن بادامزمینی در سطح یک درصد معنیدار بود. با افزایش دامنه حرکت الک و سرعت مکش، نرخ از دست دادن بادامزمینی افزایش یافت. همچنین افزایش فاکتورهای آزمایش، تاثیر منفی بر روی ظرفیت مزرعهای و ظرفیت مادهای نشان داد. بیشترین ظرفیت مزرعهای و ظرفیت مادهای بهترتیب با 0.105 هکتار در ساعت و 509 کیلوگرم بر ساعت به شیب 5 درجه تعلق داشت که در دامنه حرکتی 3.5 سانتیمتر و سرعت مکش فن 8 متر بر ثانیه بهدست آمد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
حسین رضایی؛ مرتضی صادقی
چکیده
برای اعمال پیشتیمار جت برخوردی هوای داغ مرطوب به انگور و مطالعه چگونگی تأثیر آن بر تسریع در روند خشک کردن آن، سامانهای طراحی و ساخته شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. در این پژوهش تأثیر دما و مدت اعمال پیشتیمار (دماهای 90، 100 و 110 درجه سلسیوس و مدتهای 30، 60، 90، 120 و 150 ثانیه) در سرعت جت هوای 10 متر بر ثانیه و رطوبت نسبی 40 درصد در قالب طرح آزمایشی ...
بیشتر
برای اعمال پیشتیمار جت برخوردی هوای داغ مرطوب به انگور و مطالعه چگونگی تأثیر آن بر تسریع در روند خشک کردن آن، سامانهای طراحی و ساخته شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. در این پژوهش تأثیر دما و مدت اعمال پیشتیمار (دماهای 90، 100 و 110 درجه سلسیوس و مدتهای 30، 60، 90، 120 و 150 ثانیه) در سرعت جت هوای 10 متر بر ثانیه و رطوبت نسبی 40 درصد در قالب طرح آزمایشی فاکتوریل 5×3 بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار بر روند خشک شدن انگور به روش سایهخشک مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بیانگر کاهش مدت خشک کردن با افزایش دما و مدت اعمال پیشتیمار بود. با افزایش مدت پیشتیمار از 30 به 150 ثانیه در دماهای 90، 100 و 110 درجه سلسیوس سرعت خشک کردن بهترتیب 31 درصد، 5/37 درصد و 45 درصد افزایش پیدا کرد. بهعلاوه، مدت اعمال پیشتیمار نسبت به دما تأثیر بیشتری بر افزایش سرعت خشک کردن در محدودههای اعمالشده داشت. در مقایسه با انگور شاهد (بدون اعمال پیشتیمار)، افزایش سرعت خشک کردن تحت تأثیر جت برخوردی هوای داغ مرطوب از 8 درصد برای مدت 30 ثانیه در دمای 90 درجه سلسیوس تا 68 درصد برای مدت 150 ثانیه در دمای 110 درجه سلسیوس تغییر یافت. براساس آنالیز رنگ، شاخصهای رنگی کشمش تولیدی با افزایش دما و مدت اعمال پیشتیمار بهبود پیدا کرد و دمای 110 درجه سلسیوس و محدوده مدت 150-90 ثانیه بهعنوان شرایط مناسب اعمال پیشتیمار بهدست آمد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
زهرا زنگنه وندی؛ حسین جوادی کیا؛ ناهید عقیلی ناطق؛ لیلا ندرلو
چکیده
روغنهای جامد نباتی یا روغنهایی مثل پالم دارای اسید چرب اشباع بالا هستند، چنین روغنهایی میتوانند باعث بالا رفتن چربی خون، افزایش کلسترول بدن و در نهایت موجب گرفتگی و انسداد عروق شوند. در این پژوهش از یک سامانه بهمنظور تشخیص میزان پالم در روغن ذرت استفاده شده که شامل ده حسگر نیمههادی اکسید فلزی بود. ویژگیهای استخراج شده از ...
بیشتر
روغنهای جامد نباتی یا روغنهایی مثل پالم دارای اسید چرب اشباع بالا هستند، چنین روغنهایی میتوانند باعث بالا رفتن چربی خون، افزایش کلسترول بدن و در نهایت موجب گرفتگی و انسداد عروق شوند. در این پژوهش از یک سامانه بهمنظور تشخیص میزان پالم در روغن ذرت استفاده شده که شامل ده حسگر نیمههادی اکسید فلزی بود. ویژگیهای استخراج شده از سیگنالهای بهدستآمده از بینیالکتریکی با روشهای تحلیل مولفههای اصلی، شبکهی عصبی مصنوعی، انفیس و سطح پاسخ پردازش شدند. نمونههای مورد آزمایش شامل روغن ذرت خالص، روغن ذرت دارای 25 درصد پالم، روغن ذرت 50 درصد و روغن ذرت 75 درصد است. براساس نتایج بهدستآمده دقت طبقهبندی در روشهای PCA،ANN،ANFIS و RSM بهترتیب برابر 87، 71.9، 93.8 و 96.9 درصد است و باتوجه به این نتایج روش سطح پاسخ روشی مناسبتری برای تشخیص درصد پالم در روغن ذرت میباشد. با مدل ارائه شده میتوان میزان روغن پالم بیش از حد مجاز استفاده شده را تشخیص داد.
تکنولوژیهای پس از برداشت
فاطمه اسلوب؛ مهدی مرادی؛ مهرداد نیاکوثری
چکیده
بررسی دقیق سینتیک و توسعه مدلهای خشککردن با دقت بالا با شناسایی پارامترهای موثر به مطالعه بهتر فرآیند خشککردن کمک میکند. تحقیق حاضر به بررسی کاربرد پلاسمای سرد (CP) بهعنوان یک فرآیند پیشتیمار، برای خشککردن بذر کلزا با هوای گرمشده میپردازد. این پدیده ممکن است باعث ایجاد پیچیدگیهایی در بررسی سینتیک خشککردن شود. دانههای ...
بیشتر
بررسی دقیق سینتیک و توسعه مدلهای خشککردن با دقت بالا با شناسایی پارامترهای موثر به مطالعه بهتر فرآیند خشککردن کمک میکند. تحقیق حاضر به بررسی کاربرد پلاسمای سرد (CP) بهعنوان یک فرآیند پیشتیمار، برای خشککردن بذر کلزا با هوای گرمشده میپردازد. این پدیده ممکن است باعث ایجاد پیچیدگیهایی در بررسی سینتیک خشککردن شود. دانههای کلزا با رطوبت اولیه 1±27.5 درصد (بر اساس خشک) ابتدا تحت زمانهای صفر، 15، 30 و 60 ثانیه در معرض CP قرار گرفته و سپس در خشککن بستر سیال که گرمای آن توسط یک جمعکننده خورشیدی تامین میشود، در دماهای 40، 50 و 60 درجه سلسیوس خشک شد. نتایج بهدستآمده حاکی از روند کاهشی زمان خشکشدن از 40 تا 60 درجه سلسیوس بود. کوتاهترین زمان خشکشدن مربوط به نمونههایی است که در دمای 60 درجه سلسیوس بدون پیشتیمار CP خشک شدهاند. با این حال، طولانیترین دوره برای نمونههای خشکشده در دمای 40 درجه سلسیوس با پیشتیمار CP 60 ثانیه رخ داد. همچنین بیشترین تاثیر پلاسمای سرد بر کاهش زمان خشک کردن در دماهای 40 و 50 درجه سلسیوس بهترتیب با پیشتیمارCP 15 و 60 ثانیه مشاهده شد. مطالعه دقیق سینتیک خشککردن با استفاده از روش جمع آثار انجام گرفت. بر این اساس، با استفاده از دادههای تجربی، منحنیهای مربوط به شرایط مختلف خشککردن رسم شده و در دو مرحله به منحنی مرجع انتقال داده شدند تا منحنی خشککردن نهایی بهدست آید. سپس منحنی به یک معادله مرتبه دوم برازش داده شده و با استفاده از دادههای تجربی اعتبارسنجی انجام گرفت. ضرایب همبستگی، میانگین مربعات خطا و میانگین خطای مطلق بهترتیب 0.99، 0.03 و 0.023 بودند.
تکنولوژیهای پس از برداشت
حسن مسعودی
چکیده
در این پژوهش یک سامانه الکترونیکی برای تعیین جرم و حجم میوه پرتقال با استفاده از حسگرهای فراصوتی ساخته شد. اجزای سختافزاری سامانه شامل بدنه فلزی، حسگرهای فراصوتی، حسگر نیرو، برد آردوینو، ماژول کارت حافظه، مبدل ولتاژ، صفحه کلید، نمایشگر و آداپتور برق میباشد. یک برنامه رایانهای برای اخذ دادهها از حسگرهای فراصوتی و تعیین جرم ...
بیشتر
در این پژوهش یک سامانه الکترونیکی برای تعیین جرم و حجم میوه پرتقال با استفاده از حسگرهای فراصوتی ساخته شد. اجزای سختافزاری سامانه شامل بدنه فلزی، حسگرهای فراصوتی، حسگر نیرو، برد آردوینو، ماژول کارت حافظه، مبدل ولتاژ، صفحه کلید، نمایشگر و آداپتور برق میباشد. یک برنامه رایانهای برای اخذ دادهها از حسگرهای فراصوتی و تعیین جرم و حجم پرتقالها با کمک روابط رگرسیونی در نرمافزار آردوینو نوشته شد. 100 نمونه از میوه پرتقال رقم محلی دزفول از یک باغ بهصورت تصادفی چیده شد و آزمایشهای مختلفی برای تعیین خواص فیزیکی آنها شامل ابعاد، جرم و حجم میوه انجام شد. مطابق نتایج ارزیابی سامانه، بین مقادیر خروجی سامانه با مقادیر واقعی جرم و حجم میوههای پرتقال رقم محلی دزفول اختلاف معنیداری در سطح احتمال یک درصد مشاهده نشد. مقادیر ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) در تعیین جرم و حجم پرتقالها توسط سامانه بهترتیب برابر با 9.02 گرم و 10.90 سانتیمترمکعب بهدست آمد. در مجموع، عملکرد سامانه ساختهشده قابلقبول بود و لذا میتوان از آن برای تعیین جرم و حجم میوههای پرتقال استفاده نمود.
تکنولوژیهای پس از برداشت
آزاده حیدریان؛ ابراهیم احمدی؛ فرشاد دشتی؛ احمد نورمحمدی
چکیده
تأثیر تیمارهای اتمسفر اصلاحشده (N2%85O2+%10CO2+%5)، پوشش کیتوزان و فیلمهای بستهبندی در دو دمای نگهداری 4 و 25 درجه سانتیگراد بر فاکتورهای فیزیکوشیمیایی (pH و TSS) و خواص مکانیکی شامل تنش برشی (TB)، نیروی برشی (FB)، مدول برشی (GK) محصول بامیه در پایان 12 روز از زمان نگهداری تحت آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین ...
بیشتر
تأثیر تیمارهای اتمسفر اصلاحشده (N2%85O2+%10CO2+%5)، پوشش کیتوزان و فیلمهای بستهبندی در دو دمای نگهداری 4 و 25 درجه سانتیگراد بر فاکتورهای فیزیکوشیمیایی (pH و TSS) و خواص مکانیکی شامل تنش برشی (TB)، نیروی برشی (FB)، مدول برشی (GK) محصول بامیه در پایان 12 روز از زمان نگهداری تحت آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین تغییرات TSS در نمونههای با پوشش فیلم نانو پلیاتیلن رخ داد که از 0.6 به 1 افزایشیافته است. نتایج نشاندهنده عملکرد مناسب پوشش کیتوزان همراه با فیلم نانو امولسیون در حفظ و تثبیت مواد جامد محلول میباشد. تغییرات pH برای نمونههای نگهداری شده در دمای 4 درجه سانتیگراد کمتر بود، این امر ناشی از کنترل شدت تنفس محصول و ایجاد اتمسفر مطلوب بود. بیشترین pH در فیلم پلیاتیلن سبک (6.6) و کمترین pH مربوط به فیلم نانو امولسیون سیلیکونی (6.4) بود. مقدار pH به دلیل کنترل شدت تنفس و فسادپذیری در شرایط اتمسفر اصلاحشده کاهش یافت. در بررسی خواص مکانیکی مشخص شد که تغییرات تنش برشی نمونههای با پوشش نسبت به نمونههای بدون پوشش در مقایسه با ابتدای دوره نگهداری بسیار کمتر بود. حداقل تغییرات نیروی برشی مربوط به نمونههای با پوشش فیلم پلیاتیلن سبک و نمونههای با پوشش فیلم نانو امولسیون سیلیکونی به مقدار 0.57 و 1.28 درصد گزارش شد و حداکثر تغییرات برای نمونههای بدون پوشش فیلم نانو پلیاتیلن، 24.85 درصد بود. نمونههای نگهداری شده در دمای 4 درجه سانتیگراد نسبت به نمونههای مشابه در دمای 25 درجه سانتیگراد دارای میزان نیروی برشی کمتری در طول دوره نگهداری بودند. اتمسفر اصلاحشده موجب گردید، مقدار مدول برشی با پایان زمان انبارداری در مقایسه با ابتدای دوره نگهداری از 260.9 کیلوپاسگال به 219.8 کیلوپاسگال کاهشیابد. بهطورکلی پوششهای پلیاتیلن و نانو امولسیون سیلیکونی بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی (PH و Tss) و مکانیکی بامیه تاثیری نداشتند و نسبت به روز اول بستهبندی کمترین تغییر را ثبت کردند. این نشان میدهد که پوششهای بستهبندی با اتمسفر اصلاح شده کیفیت بامیه بستهبندی شده را حفظ میکنند. بنابراین فیلمهای نانو امولسیونی، پوشش کیتوزان به همراه اتمسفر اصلاحشده میتوانند بهعنوان یک تکنیک بالقوه برای کاربردهای فعال بستهبندی مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرند.
تکنولوژیهای پس از برداشت
علی رمضانی بوکت؛ حسین نوید؛ میر جواد موسوی نیا؛ سجاد رنجبر
چکیده
حملونقل میوه و سبزی تازه بهدلیل اثرگذاری پارامترهای مختلف موضوع پیچیدهای است. بستهبندی میوه یکی از پارامترهای ضروری در کاهش صدمات مکانیکی ناشی از حملونقل است. اطلاعات دقیق در مورد وضعیت جادهای و شرایط حملونقل هر منطقه به طراحان جعبه کمک میکند تا شبیهسازی دقیقی از شرایط موجود داشته باشند. هدف از این تحقیق اندازهگیری ...
بیشتر
حملونقل میوه و سبزی تازه بهدلیل اثرگذاری پارامترهای مختلف موضوع پیچیدهای است. بستهبندی میوه یکی از پارامترهای ضروری در کاهش صدمات مکانیکی ناشی از حملونقل است. اطلاعات دقیق در مورد وضعیت جادهای و شرایط حملونقل هر منطقه به طراحان جعبه کمک میکند تا شبیهسازی دقیقی از شرایط موجود داشته باشند. هدف از این تحقیق اندازهگیری شتاب ارتعاش کف کامیون برای حملونقل جادهای در بزرگراههای کشور بود. یک شبکه حسگر بیسیم متشکل از سه گره حسگر با شتابسنج سه محوره برای اندازهگیری شتاب لحظهای در جلو و عقب کامیونهای دارای سامانه تعلیق فنری بهکار گرفته شد. مقادیر شتاب اندازهگیری شده توسط پایگاه داده جمعآوری و در لپتاپ ذخیره گردید. در مقایسه با استاندارد ASTM 4728، سطوح چگالی طیف توان کامیون در بزرگراه برای بازه فرکانسی 35-1 هرتز بیشتر از استاندارد و برای بازه فرکانسی 200-35 هرتز کمتر از استاندارد بود. متوسط ریشه میانگین مربعات شتاب در راستاهای عرضی، طولی و عمودی کامیونهای سنگین بهترتیب 0.406، 0.236 و G 0.654 بهدست آمد. برای کامیون با سیستم تعلیق فنری، بالاترین مقادیر PSD در فرکانسهای کمتر از 6 هرتز اتفاق افتاد و بازه فرکانسی 4-3 هرتز بهعنوان فرکانس غالب تعیین گردید. یافتههای تحقیق میتواند در شبیهسازی شرایط حملونقل و برای برنامهریزی میزهای ارتعاشی مورد استفاده قرار گیرد.