مقاله پژوهشی
طراحی و ساخت
سامان ملاپور؛ داود کلانتری؛ مجید رجبی وندچالی
چکیده
در پژوهش حاضر طراحی، ساخت و آزمون یک نوع گودالکن هیدرولیکی جدید مناسب برای باغهای کوچک ارائه شده است. گودالکن ساخته شده دارای عمق کار 30 و قطر کار 20 سانتیمتر، سرعت دورانی بین 100 تا 160 دور بر دقیقه و حداکثر توان 6/5 اسب بخار میباشد. ارزیابی دستگاه در دو باغ مرکبات با بافت رسی سیلتی و لومی شنی با آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی ...
بیشتر
در پژوهش حاضر طراحی، ساخت و آزمون یک نوع گودالکن هیدرولیکی جدید مناسب برای باغهای کوچک ارائه شده است. گودالکن ساخته شده دارای عمق کار 30 و قطر کار 20 سانتیمتر، سرعت دورانی بین 100 تا 160 دور بر دقیقه و حداکثر توان 6/5 اسب بخار میباشد. ارزیابی دستگاه در دو باغ مرکبات با بافت رسی سیلتی و لومی شنی با آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار اجرا شد. رطوبت میانگین خاک بهعنوان عامل اول در دو سطح رطوبت بالا و رطوبت پایین (بهترتیب 24/85 و 16/12 درصد در خاک با بافت لومی شنی و 25/95 و 16/48 درصد در خاک با بافت رسی سیلتی) و عمق گودال بهعنوان عامل دوم در سه سطح عمق کم، عمق متوسط و عمق زیاد (10، 20 و 30 سانتیمتر) در نظر گرفته شد. با توجه به نتایج بهدست آمده، کمترین مقدار مصرف ویژه سوخت دستگاه (0/0014 لیتر بر گودال) در عمق گودال کم (cm 10) و رطوبت خاک بالا (25/95 درصد) و در بافت رسی سیلتی بهدست آمد. ظرفیت ماشین در عمق کاری 30 سانتی متر در خاک رسی سیلتی و در رطوبت بالا و پایین بهترتیب برابر با 90 و 88 گودال در هر ساعت و در خاک لومی شنی و در رطوبت بالا و پایین بهترتیب برابر با 101 و 95 گودال در هر ساعت بهدست آمد. بیشترین توان (kW 2/548) مورد نیاز دستگاه در عمق cm 30 و رطوبت پایین و در بافت رسی سیلتی رخ داد. همچنین کمترین گشتاور (N.m 75/99) و توان (kW 1/034) در عمق cm 10 و رطوبت بالا و در بافت لومی شنی بهدست آمد.
مقاله پژوهشی
طراحی و ساخت
محمد امین زمانی ده یعقوبی؛ کاظم جعفری نعیمی؛ محسن شمسی؛ حسین مقصودی
چکیده
یکی از پرهزینهترین و مشکلترین مراحل تولید پیاز، برداشت محصول است. در این تحقیق ساخت و ارزیابی یک دستگاه جدید برای برداشت پیاز ارائه شده است. در روش جدید برداشت، حرکت انتقالی و دورانی محورهای زائدهدار دستگاه باعث بریده شدن، گسیختگی و بههم خوردن لایه خاک زیر غدهها میگردد. با توجه به جهت چرخش محورها، این گسیختگی موجب حرکت رو ...
بیشتر
یکی از پرهزینهترین و مشکلترین مراحل تولید پیاز، برداشت محصول است. در این تحقیق ساخت و ارزیابی یک دستگاه جدید برای برداشت پیاز ارائه شده است. در روش جدید برداشت، حرکت انتقالی و دورانی محورهای زائدهدار دستگاه باعث بریده شدن، گسیختگی و بههم خوردن لایه خاک زیر غدهها میگردد. با توجه به جهت چرخش محورها، این گسیختگی موجب حرکت رو به بالای خاک، جدا شدن خاک از غدهها و روی سطح قرار گرفتن محصول میشود. دستگاه ساخته شده دارای طول cm 126، عرض cm 156/5 و ارتفاع cm 98 میباشد و 112 کیلوگرم وزن دارد. ظرفیت مزرعه ای این دستگاه برابر 0/6 هکتار در ساعت است. به منظور ارزیابی دستگاه از نظر تأثیر سرعت دورانی محورها، سرعت پیشروی و عمق کار بر کارکرد دستگاه از آزمایش فاکتوریل سه فاکتوره در قالب طرح کاملاً تصادفی و سه تکرار استفاده شد. کارکرد دستگاه با اندازهگیری درصد موفقیت در برداشت شدن غدهها به صورت سالم ارزیابی گردید. آزمایشهای انجام شده نشاندهنده معنیدار شدن تأثیر عوامل سرعت پیشروی و عمق کار بر موفقیت در برداشت محصول بود. این در حالی است که تأثیر سرعت دورانی محورها، اثر متقابل عمق کار و سرعت دورانی محورها و اثر متقابل سهگانه معنیدار گزارش نشد. همچنین، درصد موفقیت در برداشت به اثر متقابل سرعت دورانی محورها و سرعت پیشروی و اثر متقابل سرعت پیشروی و عمق کار وابسته بود. نتایج نشان داد که بهترین کارکرد دستگاه در عمق کار 20 سانتیمتر، سرعت پیشروی 5/4 کیلومتر در ساعت و سرعت دورانی محورها برابر 220 دور بر دقیقه حاصل شد.
مقاله پژوهشی
مسعود فیضی؛ علی جعفری؛ حجت احمدی
چکیده
با توجه به کاربرد گسترده ارّه موتوری و اهمیت بالای مطالعه عوامل مؤثر بر ارتعاشات آن، به بررسی تأثیر نوع چوب و دور موتور بر ارتعاشات یک نوع ارّه موتوری پرداخته شد. مطالعه بر روی سه نوع چوب راش، ممرز و توسکا، منتخب از جنگلهای شمال ایران، صورت گرفت. برخلاف مطالعات قبلی یک حالت بدون برش نیز بهعنوان تیمار شاهد به آزمایشها اضافه گردید. ...
بیشتر
با توجه به کاربرد گسترده ارّه موتوری و اهمیت بالای مطالعه عوامل مؤثر بر ارتعاشات آن، به بررسی تأثیر نوع چوب و دور موتور بر ارتعاشات یک نوع ارّه موتوری پرداخته شد. مطالعه بر روی سه نوع چوب راش، ممرز و توسکا، منتخب از جنگلهای شمال ایران، صورت گرفت. برخلاف مطالعات قبلی یک حالت بدون برش نیز بهعنوان تیمار شاهد به آزمایشها اضافه گردید. همچنین ارتعاشات در سه دور مختلف حین برش چوب اندازهگیری شد. سپس، سیگنالهای ارتعاشی مطابق با استانداردهای بینالمللی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که هر چند نوع عملیات بر میزان شتاب ارتعاش وزندار شده فرکانسی تأثیر معنیداری نداشته است، امّا برش چوب سبب افزایش میزان شتاب ارتعاش وزندار نشده در فرکانسهای پایین و کاهش آن در فرکانسهای بالا شده است. همچنین تأثیر دور موتور و جهت بر میزان شتاب ارتعاش وزندار شده فرکانسی، در سطح 1% معنیدار بود. افزایش دور موتور، سبب افزایش در میزان شتاب ارتعاش وزندار شده فرکانسی گردید.
مقاله پژوهشی
طراحی و ساخت
سید ایمان ساعدی؛ رضا علیمردانی؛ حسین موسی زاده؛ رضا صالحی
چکیده
افزایش نیاز به غذا لزوم اصلاح الگوی کشت با هدف بیشترین تولید محصول، با کمترین مصرف نهادهها و در هر شرایط اقلیمی را ضروری ساخته است. در این راستا، دستگاه کشت هیدروپونیک دوار خورشیدی مجهز به سامانه هوشمند آبیاری طراحی و ساخته شد. در این دستگاه که گیاهان در سینیهایی در محیط یک استوانه دوار، رو به محور مرکزی (محل نور مصنوعی) رشد میکنند ...
بیشتر
افزایش نیاز به غذا لزوم اصلاح الگوی کشت با هدف بیشترین تولید محصول، با کمترین مصرف نهادهها و در هر شرایط اقلیمی را ضروری ساخته است. در این راستا، دستگاه کشت هیدروپونیک دوار خورشیدی مجهز به سامانه هوشمند آبیاری طراحی و ساخته شد. در این دستگاه که گیاهان در سینیهایی در محیط یک استوانه دوار، رو به محور مرکزی (محل نور مصنوعی) رشد میکنند تراکم کشت تا حد زیادی افزایش مییابد، بخشی از انرژی مورد نیاز ازطریق پنلهای فتوولتائیک تأمین شده و آبیاری گیاهان (تماس سینیها با آب مخزن زیرین) با تشخیص نیاز آبی براساس برآوردهای فازی تبخیر و تعرق با ورودیهای دما، رطوبت هوا و نور صورت میگیرد. ارزیابی عملکرد سامانه با کشت کاهو در دو وضعیت آبیاری مبتنی بر تشخیص نیاز آبی (روش فازی) و بدون آن (روش On/Off) صورت گرفت. برطبق نتایج، در کشت فازی، گیاهان بهطور متوسط روزانه lit 2/18 آب را بهصورت تبخیر و تعرق از دست دادند. سامانه خورشیدی بهطور متوسط 51/16% از نیاز سالانه را تأمین نمود و در دو کشت فازی و On/Off بهترتیب 58/81% و 48/41% انرژی مورد نیاز (در زمستان) از تابش خورشیدی حاصل گردید. تمامی شاخصهای رشدی گیاه در کشت فازی بهشکل معنیداری از On/Off بهتر بود و برای تولید هر کیلوگرم محصول کاهو در کشت فازی نسبت به On/Off نیاز به 43% مساحت کمتر، 56% آب کمتر و 74% انرژی کمتر بود. در این سامانه در مقایسه با روش مزرعهای، تراکم کشت و میزان آب مورد نیاز برای پرورش هر بوته کاهو بهطور متوسط بهترتیب 12 برابر بیشتر و 15 برابر کمتر بود.
مقاله پژوهشی
سمانه صادق زاده نماور؛ جعفر امیری پریان؛ رضا امیری چایجان
چکیده
پردازش تصاویر دیجیتال بهعنوان روشی جدید برای ارزیابی کمی و کیفی خصوصیات بافتی پودر مواد غذایی و دارویی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش از خشککن خلأیی پاششی با ریز ذرهساز آلتراسونیک بهمنظور تولید پودر خشک از عصاره برگ کنگر فرنگی فرموله شده با ماده افزودنی لاکتوز استفاده شد. روند خشککردن در یک محفظه خشککن خلأ و ...
بیشتر
پردازش تصاویر دیجیتال بهعنوان روشی جدید برای ارزیابی کمی و کیفی خصوصیات بافتی پودر مواد غذایی و دارویی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش از خشککن خلأیی پاششی با ریز ذرهساز آلتراسونیک بهمنظور تولید پودر خشک از عصاره برگ کنگر فرنگی فرموله شده با ماده افزودنی لاکتوز استفاده شد. روند خشککردن در یک محفظه خشککن خلأ و در دمایی پایینتر از دمای خشککنهای پاششی معمول انجام شد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر شرایط عملی بهینه (3%، kPa20، C°75)، نامطلوب (%2، kPa40، C°55) و دو شرایط (%2، kPa30، C°65) و (%2/5، kPa30، C°65) خشککن خلأیی پاششی روی ویژگیهای بافتی مستقل از جهت و اثر زاویه در جهتهای چهارگانه (°0، °45، °90 و °135) روی ویژگیهای بافتی جهتدار پودر عصاره برگ کنگر فرنگی میباشد. برای تشخیص بافت، تصاویر میکروسکوپی (SEM) به دو صورت تک ذره و ذرات تودهای تهیه شدند. ده ویژگی بافتی تصاویر با استفاده از ماتریس هم وقوعی سطوح خاکستری بهمنظور ارزیابی کیفی بافت پودر عصاره استخراج گردید. نتایج حاصل از تجزیهوتحلیل بافت نشان داد که پودرهای حاصل از شرایط خشککردن در دمای بالا (75 درجه سلسیوس) و فشار خلأ پایین (20 کیلو پاسکال) و غلظت محلول (2 گرم بر 100 میلیلیتر) دارای تعداد بیشتری از ذرات با بافت صاف و یکنواخت بودند. درنتیجه در این شرایط، پارامترهای انرژی، همبستگی، همگنی و glcmstd بیشترین مقدار و مقادیر کنتراست، آنتروپی، rangefilt و stdfilt کمترین مقدار را دارا بودند. دو ویژگی بافتی جهتدار (کنتراست و همبستگی) نیز با توجه به ماهیت بافت ذرات در جهتهای اندازهگیری مختلف اختلاف معنیداری را نشان دادند.
مقاله پژوهشی
عبدالعباس جعفری؛ احسان تاتار
چکیده
تولید صنعتی شیره خرما شامل مراحل مختلفی است که در طی آن نیاز به اندازهگیری پیوسته میزان گرانروی در طی مراحل مختلف فرآوری نیاز میباشد. روشهای اندازهگیری گرانروی متداول نیازمند نمونهگیری از فرآورده بوده و در عین حال زمانبر میباشند و لذا از این روشها نمیتوان در کنترل سیستم فرآوری استفاده کرد. به همین دلیل روشی که بتواند ...
بیشتر
تولید صنعتی شیره خرما شامل مراحل مختلفی است که در طی آن نیاز به اندازهگیری پیوسته میزان گرانروی در طی مراحل مختلف فرآوری نیاز میباشد. روشهای اندازهگیری گرانروی متداول نیازمند نمونهگیری از فرآورده بوده و در عین حال زمانبر میباشند و لذا از این روشها نمیتوان در کنترل سیستم فرآوری استفاده کرد. به همین دلیل روشی که بتواند بهصورت بلادرنگ وضعیت گرانروی مایع را پایش نماید، از ملزومات یک سیستم کنترل کیفیت محصول شیره خرما میباشد تا مطابق با مقدار آنی گرانروی، اقدام به تغییر پارامترهای ورودی و شرایط فرآوری نماید تا محصولی با گرانروی و کیفیت استاندارد فراهم شود. در این تحقیق بر اساس ویژگیهای مستخرج از تصاویر و بهرهگیری از شبکههای عصبی مصنوعی روشی ابداع گردید تا گرانروی شیره خرما را در حین ریزش تعیین نماید. بر اساس اندازهگیریهای بهدست آمده توسط دستگاه لزجتسنج بروکفیلد مشخص شد که رفتار شیره خرما در دماها و غلظتهای مختلف متفاوت بوده و دامنه گستردهای از رفتار نیوتنی تا غیرنیوتنی را شامل میشود. از شبکه عصبی چند لایه با روش تعلیم پسانتشار خطا بهمنظور پیشبینی دو مقدار شاخص رفتار جریان و شاخص قوام بر اساس ویژگیهای استخراج شده از تصویر استفاده شد. مقادیر خروجی روش پیشنهادی با مقادیر اندازهگیری شده توسط دستگاه لزجتسنج بروکفیلد در سطوح مختلف دما و غلظت شیره خرما واسنجی گردید. نتایج حاصله بیانگر همبستگی شاخصهای رفتار و جریان بهدست آمده از این روش با مقادیر واقعی با ضریب همبستگی تا حد 0/989 و میانگین خطای 0/0138 در دادههای ارزیابی بود.
مقاله پژوهشی
حسنی محمدی منور
چکیده
تغییرات زیاد میزان نیتروژن خاک مزارع کاربرد مفید کود ازت را محدود میکند. مدیریت خلاقانه کود باید بهگونهای باشد تا از اثرات مخرب کوددهی زیاد جلوگیری کند و همچنین بتواند بازدهی مزرعه را افزایش دهد. استفاده کمتر یا بیشتر از ازت بر روی کیفیت غده سیبزمینی مؤثر است. هدف استفاده از حسگر سبزینهسنج (GS) و تصاویر ماهوارهای در یک مزرعه ...
بیشتر
تغییرات زیاد میزان نیتروژن خاک مزارع کاربرد مفید کود ازت را محدود میکند. مدیریت خلاقانه کود باید بهگونهای باشد تا از اثرات مخرب کوددهی زیاد جلوگیری کند و همچنین بتواند بازدهی مزرعه را افزایش دهد. استفاده کمتر یا بیشتر از ازت بر روی کیفیت غده سیبزمینی مؤثر است. هدف استفاده از حسگر سبزینهسنج (GS) و تصاویر ماهوارهای در یک مزرعه تجاری سیبزمینی رقم مارفونا واقع در شهرستان بهار استان همدان، قابلیت بهکارگیری این حسگرها و امکان جایگزینی آن نسبت به روشهای متداول بود و همچنین با استفاده از طیفسنجی برگ، میزان شاخص پوشش گیاهی نرمال (NDVI) مطابق طول موج حسگر GS محاسبه شد. اندازهگیری با سبزینهسنج هر هشت روز در هر متر مربع ثبت گردید. در طول دوره رشد تا برداشت دوبار از تصاویر ماهواره لندست 8 (OLI) استفاده شد. ضریب تبیین عملکرد فصلی (INSEY) و دادههای هواشناسی با مقدار NDVI بررسی شده در مدل رگرسیونی بردار پشتیبان (SVR) بهترتیب 0/947 و 0/964 توسط سبزینهسنج و 0/947 و 0/997 توسط تصویر لندست پیشبینی گردید. نتایج نشان داد که NDVI محاسبه شده توسط GS (0/94) با دقت بیشتری نسبت به تصاویر OLI (0/81) توسط طیفسنجی تأیید شد که علت آن را میتوان به تغییرات جوی مربوط دانست. لذا سبزینهسنج بهطور دقیق و مؤثر میتواند در مزارع برای مدیریت کود ازت بهکار گرفته شود.
مقاله پژوهشی
سعید ملازهی؛ حسن صدرنیا؛ محمدرضا بیاتی
چکیده
امواج مایکرو با برخورد به مولکولهای آب، ایجاد گرما در جسم مینمایند. به کمک نرمافزار کامسول و تعیین برخی پارامترهای فیزیکی و مغناطیسی چوب تنه درخت خرما، در آزمایشگاه مواد، دما در نقاط مختلف چوب تنه بهدست آمد. در این تحقیق، سه نقطه در مسیر یکی از قطرهای مکعب چوبی ...
بیشتر
امواج مایکرو با برخورد به مولکولهای آب، ایجاد گرما در جسم مینمایند. به کمک نرمافزار کامسول و تعیین برخی پارامترهای فیزیکی و مغناطیسی چوب تنه درخت خرما، در آزمایشگاه مواد، دما در نقاط مختلف چوب تنه بهدست آمد. در این تحقیق، سه نقطه در مسیر یکی از قطرهای مکعب چوبی در نظر گرفته شد و نمودار درجه حرارت- زمان شبیهسازی گردید. سپس یک نمونه از قطعه چوبی با همان ابعاد، در داخل محفظه مایکروویو با فرکانس GHz 45/2 تحت امواج مایکرو قرار گرفت و به کمک یک ترمومتر دیجیتالی، دما در نقاط و زمانهای مشابه ثبت شد. دادههای تجربی و شبیهسازی به کمک نرمافزار SPSS مقایسه شدند. نتایج تحلیل آماری نشان داد که در نقطه 1 (مرکز مکعب)، تفاوت در سطح 5 درصد معنیدار بوده ولی در نقاط 2 (بالا سمت راست مکعب) و 3 (پایین سمت چپ مکعب)، تفاوت معنیداری در سطح 5 درصد وجود ندارد. همچنین با مقایسه میانگینها و تحلیل واریانس مشخص شد که اختلاف دما بین نقطه 2 با نقاط 1 و3 در شبیهسازی و نتایج تجربی وجود دارد. این نتیجه نشان میدهد مدل شبیهسازی به خوبی دما را در نقاط مختلف قطعه چوبی پیشبینی میکند. این تحقیق با هدف مبارزه با آفت سوسک سرخرطومی خرما به کمک مایکروویو و حذف سموم کشاورزی انجام شده است.
مقاله پژوهشی
صفورا یونجی؛ ابراهیم احمدی؛ علی علوی نیا
چکیده
در این تحقیق از تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) برای بررسی رفتار میکرومکانیکی بافت سیبزمینی رقم سانته در مدت زمان انبارداری 16 هفته، با سطوح انرژی ضربه شاهد (صفر)، سطح 1 (0/002±0/031 ژول) و سطح (0/02±0/320 ژول) و با شعاع انحنای محل ضربـه (35 و 45 میلیمتر) استفاده شد. پس از گذشت مدت انبـارداری در فاصلههای 2 هفتهای، بـرای هر کدام از غدههای ...
بیشتر
در این تحقیق از تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) برای بررسی رفتار میکرومکانیکی بافت سیبزمینی رقم سانته در مدت زمان انبارداری 16 هفته، با سطوح انرژی ضربه شاهد (صفر)، سطح 1 (0/002±0/031 ژول) و سطح (0/02±0/320 ژول) و با شعاع انحنای محل ضربـه (35 و 45 میلیمتر) استفاده شد. پس از گذشت مدت انبـارداری در فاصلههای 2 هفتهای، بـرای هر کدام از غدههای سیبزمینی آزمون ضربه انجام شد و سپس متغیرهای محتوای رطوبت، فشار ترگر سلول، سطح مقطع سلول، محیط سلول و آسیب ضربه تعیین گردید. محافظت بسیار خوب و قابل قبول از ریزساختار سیبزمینی طی فرآیند آمادهسازی نمونه جهت مشاهده در SEM به دلیل استفاده از هگزا متیل دی سیلازان (HMDS) برای خشک کردن شیمیایی بافت یک دستاورد مهم در پژوهش حاضر میباشد. نتایج نشان داد که با گذشت زمان انبارداری یک روند کاهشی معنیدار در سطح احتمال 5 درصد در محتوای رطوبت و فشار ترگر سلول وجود دارد. همچنین سطح مقطع و محیط سلول طی مدت انبارداری بهطور معنیداری کاهش یافت (سطح احتمال 5 درصد). بهطور کلی افزایش شدت ضربه باعث کاهش معنیدار محتوای رطوبت، فشار ترگر سلول، سطح مقطع و محیط سلول در سطح احتمال 5 درصد شد. همچنین اثر متقابل سهگانه زمان انبارداری، شدت ضربه و شعاع انحنای محل ضربه بر آسیب ضربه ایجاد شده در بافت سیبزمینی در سطح احتمال 5 درصد معنیدار است. بررسیها نشان داد با افزایش زمان انبارداری، ضربه شدیدتر و شعاع انحنای کوچکتر در محل برخورد، حجم آسیب وارده بهطور معنیداری بزرگتر خواهد بود.
مقاله پژوهشی
هدی کارگرپور؛ تیمور توکلی هشجین؛ عباس همت؛ برات قبادیان
چکیده
آسیبهای مکانیکی ضربه ناشی از برداشت مکانیزه، انتقال و یا فرآوری محصولات کشاورزی تازه هر ساله باعث کاهش چشمگیری از درآمد تولید مواد غذایی میشود. میوه زیتون هم مانند بسیاری دیگر از میوهها به ضربه بسیار حساس میباشد که میتواند منجر به آسیب مکانیکی (کوفتگی) گردد و باعث کاهش کیفیت این محصول شود. در این تحقیق، شکل کوفتگی در رقم روغنی، ...
بیشتر
آسیبهای مکانیکی ضربه ناشی از برداشت مکانیزه، انتقال و یا فرآوری محصولات کشاورزی تازه هر ساله باعث کاهش چشمگیری از درآمد تولید مواد غذایی میشود. میوه زیتون هم مانند بسیاری دیگر از میوهها به ضربه بسیار حساس میباشد که میتواند منجر به آسیب مکانیکی (کوفتگی) گردد و باعث کاهش کیفیت این محصول شود. در این تحقیق، شکل کوفتگی در رقم روغنی، بیضوی و کشیده و در رقم کنسروالیا، کروی و متمرکز بود که علت آن میتواند به علت تفاوت در میزان کرویت و در نتیجه تفاوت در سطح برخورد در هنگام ضربه باشد. تأثیر رقم، جرم و ارتفاع سقوط بر مساحت و حجم کوفتگی با استفاده از آزمایش سقوط آزاد در دو رقم زیتون کنسروالیا و روغنی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تأثیر عوامل آزمایش بر روی حجم و سطح کوفتگی معنیدار بود و با افزایش ارتفاع و جرم حجم و سطح کوفتگی افزایش یافت. رقم روغنی بهطور معنیداری سطح و حجم کوفتگی بالاتری نسبت به رقم کنسروالیا داشت. تأثیر نیرو و انرژی ضربه بر حجم کوفتگی نیز معنیدار شد و با افزایش نیرو و انرژی میزان حجم کوفتگی برای دو رقم مورد آزمایش افزایش یافت. سطح انرژی و نیرو در رقم کنسروالیا به علت جرم بالاتر این رقم، بالاتر بود در حالیکه به علت تفاوتهای ظاهری دو رقم و کمتر بودن کرویت و ضخامت گوشت نسبت به هسته در رقم روغنی حجم کوفتگی بیشتر بود.
مقاله پژوهشی
موسی الرضا باغانی؛ محمدحسین آق خانی
چکیده
افزایش غلظت گازهای سمی در مرغداریها از مشکلات اساسی پرورش بهشمار رفته و کنترل این فرآیند نیازمند شناخت دقیق شرایط تولید این گازها و فاکتورهای محیطی مؤثر بر آن میباشد. در این پژوهش برای اندازهگیری نرخ انتشار آمونیاک و مطالعه تأثیرات دما و رطوبت سالن و سن جوجهها بر میزان انتشار آمونیاک، از یک سالن مرغداری با ظرفیت 18 هزار قطعه ...
بیشتر
افزایش غلظت گازهای سمی در مرغداریها از مشکلات اساسی پرورش بهشمار رفته و کنترل این فرآیند نیازمند شناخت دقیق شرایط تولید این گازها و فاکتورهای محیطی مؤثر بر آن میباشد. در این پژوهش برای اندازهگیری نرخ انتشار آمونیاک و مطالعه تأثیرات دما و رطوبت سالن و سن جوجهها بر میزان انتشار آمونیاک، از یک سالن مرغداری با ظرفیت 18 هزار قطعه جوجه گوشتی در شهرستان سبزوار استفاده شد. برای انجام تحقیق، تمامی سنسورهای مورد نیاز درون سالن نصب گردید و اطلاعات دریافتی از آنها در یک کامپیوتر مرکزی ذخیره و پردازش شدند. میانگین نرخ انتشار آمونیاک در طول پرورش جوجههای گوشتی 89 میلیگرم در روز برای هر پرنده بهدست آمد. نرخ انتشار آمونیاک تا سن 37 روزگی افزایش یافت و بیشترین میزان انتشار آمونیاک در این سن مشاهده شد. رابطه نرخ انتشار آمونیاک با فاکتورهای مؤثر بر آن مانند دما و رطوبت هوای سالن و سن جوجهها به روش رگرسیون بهدست آمد. نتایج نشان داد که سن جوجهها بالاترین تأثیر و دما و رطوبت سالن تأثیر کمتری را بر نرخ انتشار آمونیاک داشتند. با بالاتر رفتن سن پرنده و افزایش دما و رطوبت سالن، نرخ انتشار آمونیاک نیز افزایش یافت. مقایسه نرخ انتشار آمونیاک بهدست آمده از معادله رگرسیون با نرخ انتشار اندازهگیری شده در شرایط واقعی نشان داد که معادله رگرسیون میتواند با دقت بالایی نرخ انتشار آمونیاک را تخمین بزند.
مقاله پژوهشی
سپیده هارونی؛ محمد جواد شیخ داودی؛ مصطفی کیانی ده کیانی
چکیده
نیشکر یک گیاه مهم در جهان میباشد که با هدف تولید شکر و تولید انرژی کشت میشود به همین دلیل بررسی شرایط کشت این محصول ضرورت پیدا میکند. در این تحقیق مدلسازی انرژی مصرفی و میزان انتشار گازهای گلخانهای تولید نیشکر در مزارع پلنت نیشکر انجام شد. اطلاعات لازم برای انجام این مطالعه در غالب پرسشنامه از شرکت کشت و صنعت دعبل خزایی واقع ...
بیشتر
نیشکر یک گیاه مهم در جهان میباشد که با هدف تولید شکر و تولید انرژی کشت میشود به همین دلیل بررسی شرایط کشت این محصول ضرورت پیدا میکند. در این تحقیق مدلسازی انرژی مصرفی و میزان انتشار گازهای گلخانهای تولید نیشکر در مزارع پلنت نیشکر انجام شد. اطلاعات لازم برای انجام این مطالعه در غالب پرسشنامه از شرکت کشت و صنعت دعبل خزایی واقع در استان خوزستان بهدست آمد. ابتدا میزان انرژی مصرفی و میزان نشر گازهای گلخانهای بهعنوان اصلیترین عامل آلایندگی برای نیشکر تولیدی در مزارع پلنت مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. در این پژوهش رابطه بین انرژی نهادههای ورودی با عملکرد تخمین زده شد. این منظور از تابع تولید کاب داگلاس و روش شبکه عصبی مصنوعی استفاده شد نتایج نشان داد که مدل بهدست آمده از تابع کاب داگلاس قادر است عملکرد و میزان نشر گازهای گلخانهای را با ضریب تبیین بهترتیب 89 و 92 درصد برآورد کند. روش بعدی مدلسازی بهوسیله شبکه عصبی ضریب تبیین مدل بهدست آمده برای عملکرد و گازهای گلخانهای بهترتیب 96 و 99 درصد و مجموع مربعات خطا 0/0037 و 6-10×4/52 بهدست آمدند؛ بنابراین شبکه عصبی مصنوعی در مقایسه با تابع تولید کاب داگلاس میتواند بهخوبی عملکرد محصول نیشکر و میزان نشر گازهای گلخانهای را در مزارع پلنت پیشبینی و مدلسازی کند.
مقاله پژوهشی
حسن ذکی دیزجی؛ نسیم منجزی
چکیده
در برداشت مکانیزه نیشکر با افزایش ساعت کاری و عمر دروگر، نرخ خرابی آن افزایش مییابد. بنابراین انجام به موقع تعمیرات اساسی سالانه در بالا بردن قابلیت اطمینان دروگر نیشکر نقش مهمی دارد. از طرفی با توجه به اهمیت شاخص زمان برای کاهش هزینههای از دست دادن زمان و کاهش لنگیهای حین کار، تکنیکهای زمانبندی بهویژه مدلهای شبکهای ...
بیشتر
در برداشت مکانیزه نیشکر با افزایش ساعت کاری و عمر دروگر، نرخ خرابی آن افزایش مییابد. بنابراین انجام به موقع تعمیرات اساسی سالانه در بالا بردن قابلیت اطمینان دروگر نیشکر نقش مهمی دارد. از طرفی با توجه به اهمیت شاخص زمان برای کاهش هزینههای از دست دادن زمان و کاهش لنگیهای حین کار، تکنیکهای زمانبندی بهویژه مدلهای شبکهای کاربرد دارند. در این تحقیق به علت قابلیت شبکه گرت، از آن بهعنوان ابزاری توانمند در زمانبندی تعمیرات اساسی دروگر نیشکر در شرکت کشت و صنعت امیرکبیر استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق دفنر فنی شرکت و نظرات کارشناسان و متخصصان واحد تجهیزات مکانیکی گردآوری شد. با جمعآوری اطلاعات لازم، فعالیتها تعیین و نمودار ساختار شکست کار آنها ترسیم شد. در نهایت، شبکه گرت ترسیم شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. زمان اتمام تعمیرات اساسی دروگر نیشکر با استفاده از روش گرت 1164/64 ساعت تخمین زده شد. همچنین نتایج حاصل از بررسی روند زمانی تعمیرات اساسی دروگرهای کشت و صنعت امیرکبیر، نشان میدهد که 35/03 درصد از زمانهای واقعی تکمیل تعمیرات اساسی دروگرهای نیشکر، بیشتر از زمان بهینه تخمین زده شده (1164/64 ساعت) میباشد. بنابراین زمانبندی و مدیریت صحیح عملیات تعمیرات سالانه ضروری میباشد و انجام تعمیرات اساسی در مدت زمان بهینه و با کیفیت مناسب، سبب افزایش قابلیت اطمینان دروگر و راندمان عملیات برداشت و سوددهی تولید میگردد.
مقاله پژوهشی
حسین رضایی؛ علی شانقی
چکیده
امروزه استفاده از قطعات مستحکم و مقاوم در برابر ضربه و سایش جهت افزایش کارایی و طول عمرقطعات کشاورزی مورد استفاده در مزارع جهت افزایش طول عمر و بازده قطعات و دستگاهها امری ضروری است. استفاده از روشهای سختکاری سطحی همانند نیتروژندهی، کربندهی، سخت کردن القایی و غیره، رفتار سایشی و خوردگی قطعات را بهبود میبخشد. در فرآیند نیتروژندهی، ...
بیشتر
امروزه استفاده از قطعات مستحکم و مقاوم در برابر ضربه و سایش جهت افزایش کارایی و طول عمرقطعات کشاورزی مورد استفاده در مزارع جهت افزایش طول عمر و بازده قطعات و دستگاهها امری ضروری است. استفاده از روشهای سختکاری سطحی همانند نیتروژندهی، کربندهی، سخت کردن القایی و غیره، رفتار سایشی و خوردگی قطعات را بهبود میبخشد. در فرآیند نیتروژندهی، نیتروژن اتمی توسط منابع مایع، نیتروژندهی در حمام نمک و یا گازی، نیتروژندهی پلاسمایی تأمین شده و سپس با استفاده از شرایط مناسب همانند حرارت به داخل ساختار زمینه نفوذ میکند. در این میان نیتروژندهی پلاسمایی به دلیل پایین بودن دمای انجام عملیات، کمتر بودن زمان آزمایش نسبت به دیگر فرآیندها و همچنین پایینتر بودن میزان آلودگی محیط زیست که بهترتیب منجر به کاهش تغییرات ابعادی و اعوجاج در نمونه، کاهش هزینه عملیات و همچنین کاهش ناخالصیهای موجود در پوشش میگردد، مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین در این مقاله جهت بهبود طول عمر قطعات کشاورزی، سطح فولاد ساده کربنی CK45 تحت فرآیند نیتروژندهی پلاسمایی با مشخصات دمای 450 درجه سانتیگراد، ولتاژ 480 ولت، شدت جریان 11 آمپر و فشار 1- 8 تور با نسبت گاز نیتروژن 33/0 درصد قرار گرفته و سپس خواص فازی و ترکیب پوشش نفوذی، ساختاری و سایشی آن، بهترتیب بهوسیله XRD، AFM، FESEM و پین بر روی دیسک ارزیابی گردیده، منحنی انتقال سختی نیز از نمونه سطح مقطع زده شده تا عمق نمونه تحت بار 50 گرم صورت پذیرفته و آزمایش سایش مطابق استاندارد ASTM G99-90 بهوسیله پینهای ساینده تنگستن- کبالت با راس کروی به شعاع 5 میلیمتر و تحت بار 10 نیوتن انجام شده است. نتایج نشاندهنده تشکیل فازهای ترکیبی ỳ+ε و ε در سطح نمونه است و ساختار سطحی کاملاً هموار، یکنواخت و دارای اندازه ذرات در محدوده 40 تا 70 نانومتر، همراه با سختی 810 ویکرز، ضریب اصطکاک 0/38 و انرژی شکست 57/3 ژول بر سانتیمتر مربع است. مکانیزم اصلی رفتار سایشی فولاد نیتروژندهی شده میتواند مکانیزم تحمل بار توسط لایه ترکیبی ỳ+ε و لایه نفوذی همراه با تشکیل ترکیبات اکسیدی ناشی از پین بر روی سطح باشد.
مقاله پژوهشی
گل محمد خوب بخت
چکیده
دیسترول اصطلاح جدیدی است که بیانگر ترکیب سوختهای دیزل فسیلی، بیودیزل و بیواتانول مشتق شده از گیاهان میباشد. در این تحقیق به بررسی تأثیر بار و سرعت موتور و همچنین درصدهای مختلف اختلاط سوختهای دیزل، بیودیزل و اتانول بر روی مشخصههای توان و گشتاور موتور دیزل OM 314 پرداخته شد. طراحی آزمایشها با استفاده از روش آماری سطح پاسخ پایهریزی ...
بیشتر
دیسترول اصطلاح جدیدی است که بیانگر ترکیب سوختهای دیزل فسیلی، بیودیزل و بیواتانول مشتق شده از گیاهان میباشد. در این تحقیق به بررسی تأثیر بار و سرعت موتور و همچنین درصدهای مختلف اختلاط سوختهای دیزل، بیودیزل و اتانول بر روی مشخصههای توان و گشتاور موتور دیزل OM 314 پرداخته شد. طراحی آزمایشها با استفاده از روش آماری سطح پاسخ پایهریزی شد و نقاط بهینه متغیرهای مستقل بهمنظور کمینه و یا بیشینه کردن سطوح پاسخ، بهدست آمد. مدلهای درجه دوم بهدست آمده با استفاده از روش سطح پاسخ بهمنظور پیشبینی تأثیر متغیرهای ورودی بر روی سطوح پاسخ از لحاظ آماری (در سطح یک درصد) معنیدار بودند. نتایج نشان داد که درصدهای پایین بیودیزل و اتانول تقریباً توان و گشتاوری برابر با سوخت دیزل دارند ولی با افزایش غلظت این دو نوع سوخت در سوخت اختلاط یافته، میزان توان و گشتاور موتور کاهش مییابد. بیشترین میزان توان ترمزی (79 کیلووات) در بار کامل (100 درصد) و سرعت 2800 دور بر دقیقه و برای سوخت دیزل خالص (D100B0E0) اتفاق افتاد. همچنین بیشترین میزان گشتاور برای سوخت دیزل خالص (D100B0E0) و در سرعت 1630 دور بر دقیقه در بار کامل (100 درصد) و به میزان 325 نیوتن متر بهدست آمد.
مقاله پژوهشی
زینب رمدانی؛ رضا عبدی؛ محمود امید؛ محمدعلی میسمی
چکیده
ارزیابی چرخه زندگی محصولات و فرآوردههای غذایی راهکاری سازنده جهت درک میزان مصرف انرژی و تولید آلایندههای زیستمحیطی میباشد. فرآیند تولید محصولات لبنی اثرات قابل ملاحظهای بر روی تغییرات زیستمحیطی دارد. فعالیتهای انجام شده در فرآیند تولید محصولات لبنی شامل سه بخش اصلی کارخانه لبنیات، واحدهای دامپروری و مزارع کشت علوفه، ...
بیشتر
ارزیابی چرخه زندگی محصولات و فرآوردههای غذایی راهکاری سازنده جهت درک میزان مصرف انرژی و تولید آلایندههای زیستمحیطی میباشد. فرآیند تولید محصولات لبنی اثرات قابل ملاحظهای بر روی تغییرات زیستمحیطی دارد. فعالیتهای انجام شده در فرآیند تولید محصولات لبنی شامل سه بخش اصلی کارخانه لبنیات، واحدهای دامپروری و مزارع کشت علوفه، بر میزان تغییرات زیستمحیطی اثرگذار است. در این تحقیق چرخه تولید محصولات لبنی در شهر کرمانشاه مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام این کار، چرخه تولید به دو بخش شامل تولید شیر خام در دامداریها و تولید فرآوردههای لبنی در کارخانه لبنیات تقسیمبندی شد. در هر بخش الگوی مصرف انرژی و بارهای زیستمحیطی بررسی شدند. نتایج نشان دادند که در بخش دامپروری، MJ 6286/29 انرژی برای مقدار شیر تولید شده در ماه مصرف شده است. همچنین خوراک مصرفی دام 45/12% از کل انرژی مصرفی را شامل شد که بیشترین مقدار این انرژی به کنسانتره اختصاص داشت. کمترین انرژی مصرفی نیز مربوط به نهاده ماشین با مقدار GJ 0/92 در ماه بوده است. ارزیابی چرخه زندگی تولید محصولات لبنی نشان داد که در کارخانه لبنیات نهاده شیر خام ایجادکننده بسیاری از گروههای تأثیرگذار زیستمحیطی بهخصوص گروههای تقلیل خاک، سرطانزایی و اسیدی شدن میباشد. در واحدهای دامداری نیز، کنسانتره بیش از 90% در گروههای تأثیرگذار تقلیل خاک و سرطانزایی اثرگذار بوده است. استفاده از بیوگاز تولیدی در دامداریها و آبگرمکن خورشیدی راهکار مناسبی در جهت تأمین قسمتی از نیاز به انرژی میباشد.
مقاله پژوهشی
فروغ کیهانی نسب؛ ترحم مصری گندشمین؛ شیوا زرگر ارشادی
چکیده
امروزه نیروگاههای بادی با توجه به هزینه پایین تولید برق و همچنین سازگاری با محیطزیست از جمله منابع انرژی پرطرفدار بوده و در چند سال گذشته رشد بسیار خوبی داشتهاست. با توجه به اهمیت استفاده از این منبع پایانناپذیر و مزایای استفاده از آن باید یک برنامهریزی دقیق برای شناخت پتانسیلهای موجود در کشور جهت گسترش استفاده از این ...
بیشتر
امروزه نیروگاههای بادی با توجه به هزینه پایین تولید برق و همچنین سازگاری با محیطزیست از جمله منابع انرژی پرطرفدار بوده و در چند سال گذشته رشد بسیار خوبی داشتهاست. با توجه به اهمیت استفاده از این منبع پایانناپذیر و مزایای استفاده از آن باید یک برنامهریزی دقیق برای شناخت پتانسیلهای موجود در کشور جهت گسترش استفاده از این منبع انرژی صورت گیرد. هدف این تحقیق ارزیابی پتانسیل انرژی باد برای شهر پارسآباد در شمالغربی ایران است. در این تحقیق دادههای باد 11 سال (2015- 2005) برای محاسبه چگالی توان و پتانسیل انرژی باد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بدین منظور از تابع چگالی Weibull برای تعیین چگالی توان باد و انرژی باد منطقه استفاده شد. طبق محاسبات انجامگرفته، میانگین سالانهی پارامتر مقیاسی ویبول (c) برابر ms-1 3/29 و میانگین سالانه پارامتر شکلی ویبول (k)، برابر 2/06 هست. همچنین میانگین سالانه چگالی توان و انرژی باد برای این منطقه بهترتیب برابر Wm-2 35 وkWhm-2 306 هست. با استفاده از نتایج بهدستآمده میتوان چنین استنباط کرد که شهر پارسآباد ازنظر پتانسیل تولید انرژی باد و بر اساس طبقهبندی مقداری، در موقعیت ضعیف تا متوسط قرار دارد و برای اتصالات غیرشبکهای مناسب است.
مقاله کوتاه
طراحی و ساخت
رمضان هادی پور رکنی؛ عباس رضایی اصل؛ رضا طباطبایی کلور
چکیده
در اغلب دامداریهای سنتی کوچک و متوسط، خرد کردن ذرت علوفهای بهروش دستی انجام میگیرد. در این تحقیق بهمنظور رفع نیاز واحدهای کوچک دامپروری، دستگاه خردکن ذرت علوفهای در مقیاس کوچک بهوسیله نرمافزار Solid Works طراحی و ساخته شد. برای ارزیابی دستگاه، تأثیر سرعت دوران تیغه خردکن (400، 550، 700 دور در دقیقه) و سرعت دوران غلتکهای تغذیه ...
بیشتر
در اغلب دامداریهای سنتی کوچک و متوسط، خرد کردن ذرت علوفهای بهروش دستی انجام میگیرد. در این تحقیق بهمنظور رفع نیاز واحدهای کوچک دامپروری، دستگاه خردکن ذرت علوفهای در مقیاس کوچک بهوسیله نرمافزار Solid Works طراحی و ساخته شد. برای ارزیابی دستگاه، تأثیر سرعت دوران تیغه خردکن (400، 550، 700 دور در دقیقه) و سرعت دوران غلتکهای تغذیه (350، 400، 450 دور در دقیقه) بر عملکرد دستگاه خردکن شامل انرژی مصرفی مخصوص تیغه خردکن، انرژی مصرفی مخصوص غلتکهای تغذیه، طول ذرت خرد شده و ظرفیت دستگاه در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار با نرمافزار آماری SPSS مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل تنش نشان داد که در شرایط کاری تعیین شده (سرعت دورانی تیغه، عرض تیغه و میزان تغذیه) دستگاه میتواند بهطور ایمن کار کند. با مطالعه مقدار نیروی برش ساقه ذرت، توان مورد نیاز دستگاه حدود 4 کیلووات و ظرفیت نظری آن 1/13 کیلوگرم در ثانیه محاسبه گردید. نتایج نشان داد که در سطح احتمال یک درصد، تأثیر هر دو عامل و نیز اثر متقابل آنها بر میزان انرژی مصرفی مخصوص تیغه خردکن، طول ذرت خرد شده و ظرفیت دستگاه معنیدار است. ظرفیت دستگاه با افزایش سرعت تیغه خردکن از 400 به 550 دور در دقیقه افزایش یافت، اما در سرعت 700 دور در دقیقه، کاهش پیدا کرد. کمترین انرژی مصرفی مخصوص (1/26 مگاژول بر تُن) و بیشترین ظرفیت دستگاه (950 کیلوگرم بر ساعت) با توجه به طول مناسب ذرت خرد شده (20 تا 30 میلیمتر) در سرعت تیغه 550 دور در دقیقه و سرعت تغذیه 400 دور در دقیقه بهدست آمد.