مقاله پژوهشی لاتین
فرهاد فاتحی؛ حسین باقرپور؛ جعفر امیری پریان
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 10 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2024.88066.1249
چکیده
چیدن دستی گلهای محمدی به دلیل وجود خارهای زیاد روی ساقههای آن بسیار دشوار است. بنابراین تشخیص بیدرنگ گل محمدی شکفته در مزارع روباز برای طراحی یک ربات بهمنظور برداشت خودکار این گل ضروری است. با توجه به سرعت بالا و دقت مناسب شبکههای عصبی کانولوشن عمیق (DCNN)، هدف از این مطالعه بررسی پتانسیل مدل بهینهشده YOLOv8s در تشخیص گلهای ...
بیشتر
چیدن دستی گلهای محمدی به دلیل وجود خارهای زیاد روی ساقههای آن بسیار دشوار است. بنابراین تشخیص بیدرنگ گل محمدی شکفته در مزارع روباز برای طراحی یک ربات بهمنظور برداشت خودکار این گل ضروری است. با توجه به سرعت بالا و دقت مناسب شبکههای عصبی کانولوشن عمیق (DCNN)، هدف از این مطالعه بررسی پتانسیل مدل بهینهشده YOLOv8s در تشخیص گلهای محمدی شکفته است. بهمنظور ارزیابی اندازه مدل YOLO بر عملکرد مدل، دقت و سرعت تشخیص نسخههای دیگر مدل YOLO ازجمله v5s و v6s نیز مورد بررسی قرار گرفت. برای رسیدن به این هدف، تصاویر گلهای محمدی تحت شرایط نور عادی (از سپیدهدم تا طلوع آفتاب) و شرایط نور شدید (از طلوع آفتاب تا ۱۰ صبح) تهیه شدند. نتایج ارزیابی نشان داد که مدل YOLOv8s با میانگین متوسط دقت(mAP50) و سرعت شناسایی بهترتیب %98 و 243.9 فریم در ثانیه (fps) بهترین عملکرد را به نمایش گذاشت و در مقایسه با مدلهای YOLOv5s و YOLOv6s مقدار mAP50 آن بهترتیب 0.3% و 6.1%، و مقدار سرعت تشخیص آن بهترتیب fps 169.3 و fps 198.6 بیشتر بود. نتایج تجربی نشان میدهد که YOLOv8s در تصاویر گرفتهشده در نور عادی عملکرد بهتری نسبت به تصاویر گرفتهشده در نور شدید دارد. کاهش 2.5% در مقدار mAP50 و 2.4% در سرعت تشخیص نشاندهنده تأثیر منفی نور شدید محیطی بر اثر بخشی مدل است. این تحقیق نشان میدهد که مدل YOLOv8s یک راهحل قابلقبول برای تشخیص بیدرنگ گل محمدی فراهم میکند و راهنمای خوبی برای تشخیص سایر گیاهان مشابه است.
مقاله پژوهشی لاتین
ت. آ. مدهن؛ آ. ج. لوشین؛ س. ج. تکلا
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 10 دی 1403
©2024 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2024.89995.1286
چکیده
استفاده کارآمد از ماشینهای کشاورزی بهطور قابلتوجهی کمیت و کیفیت عملیات زراعی را بهبود میبخشد؛ بنابراین، بهینهسازی سرعت و زمان عملیات زراعی ضروری است. عواملی مانند شکل هندسی مزرعه و زبری (زمختی) سطح خاک (SSR) بهطور قابلتوجهی بر عملکرد بذرکار تأثیر میگذارند. هدف این تحقیق، ارزیابی چگونگی تأثیر این عوامل کلیدی بر عملکرد بذرکار ...
بیشتر
استفاده کارآمد از ماشینهای کشاورزی بهطور قابلتوجهی کمیت و کیفیت عملیات زراعی را بهبود میبخشد؛ بنابراین، بهینهسازی سرعت و زمان عملیات زراعی ضروری است. عواملی مانند شکل هندسی مزرعه و زبری (زمختی) سطح خاک (SSR) بهطور قابلتوجهی بر عملکرد بذرکار تأثیر میگذارند. هدف این تحقیق، ارزیابی چگونگی تأثیر این عوامل کلیدی بر عملکرد بذرکار بود: (1) اندازه و شکل مزرعه و (2) اثرات متقابل سرعت کارنده و زبری سطح خاک (SSR). شاخصهای عملکردی، ظرفیت مزرعهای مؤثر (Feff)، کارایی (η)و سرعت متوسط کارنده (va)، با استفاده از نرمافزار SAS تحلیل شدند. شاخصهای تحدب(Icon) و درجه مستطیلشکل بودن (IR) هر قطعه با استفاده از ابزار مدیریت داده حداقل هندسه محصور ArcGIS محاسبه شد، در حالیکه انحراف استاندارد ارتفاع (σe) با استفاده از پایتون محاسبه شد. مقادیر بهدستآمده برای Feff، η و va به مقدار زیادی متغیر بودند و بهترتیب با مقادیر در محدوده 2/10 تا 1/3 هکتار در ساعت، 30% تا 7/65% و 2/5 تا 17 کیلومتر در ساعت بهدست آمد. شاخص قابلیت پردازش va (Cpk) 0.22 نشاندهندهی چالش قابلتوجهی در تحقق محدودیتهای تعیینشده است. با افزایش طول مسیر قطعه، ظرفیت مزرعهای مؤثر نیز افزایش یافت (42%=R2)، در حالیکه با افزایش نسبت محیط به مساحت (P/A) کاهش یافت (51%=R2). علاوه بر این، با افزایش شاخصهای Icon و IR ظرفیت مزرعهای مؤثر روند افزایشی نشان داد، در حالیکه با افزایش ضریب فشردگی (Icom) و شاخص مربعی (Isp) کاهش یافت؛ اگرچه این روابط از نظر آماری معنادار نبودند. سطوح بالاتر زبری عموماً منجر به کاهش η میشدند. علاوه بر این، کارکرد بذرکار با سرعت بالاتر در زمین ناهموار منجر به کاهش قابلتوجهی در کارایی شد. بنابراین، طراحی مجدد قطعات زمین برای به حداقل رساندن دشواریهای مرزی آنها، از بین بردن ناهنجاریهای توپوگرافی و اجرای رویههای پیشکاشت ویژه هر قطعه، بهطور قابلتوجهی عملکرد بذرکار را بهبود خواهد بخشید.
مقاله پژوهشی لاتین
محمد رفیعی؛ فرهاد خوشنام؛ مسلم نامجو
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 10 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2024.88417.1256
چکیده
در این تحقیق، مدلسازی و بهینهسازی رشد گیاهچههای مختلف بذر جعفری و شاخصهای جوانهزنی آن مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور میدان مغناطیسی چهار قطبی آزمایشگاهی ساخته و آزمایشها بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای شدت میدان مغناطیسی (150، 300 و 450 میلی تسلا)، مدت زمان اعمال میدان بر روی بذرها ...
بیشتر
در این تحقیق، مدلسازی و بهینهسازی رشد گیاهچههای مختلف بذر جعفری و شاخصهای جوانهزنی آن مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور میدان مغناطیسی چهار قطبی آزمایشگاهی ساخته و آزمایشها بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای شدت میدان مغناطیسی (150، 300 و 450 میلی تسلا)، مدت زمان اعمال میدان بر روی بذرها (30، 60 و 90 دقیقه)، و زمان کاشت (0، 7 و 14 روز پس از اعمال میدان مغناطیسی) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که میدان مغناطیسی بر طول ساقهچه، وزن تر ریشهچه و وزن تر ساقهچه، و مدت زمان اعمال میدان بر طول ریشهچه تاثیر معنیداری دارد. زمان کاشت و فاکتورهای دیگر تاثیر معنیداری بر طول ریشهچه و وزن تر ریشهچه داشت. زمان کاشت بلافاصله پس از اعمال میدان مغناطیسی طول ریشه را افزایش، ولی زمان کاشت پس از 14روز همراه با مدت زمان اعمال میدان باعث افزایش طول ساقهچه، وزن تر ریشهچه و وزن تر ساقهچه شد. مدت زمان اعمال میدان 30 دقیقه و شدت میدان مغناطیسی بین 150 و 300 میلیتسلا تاثیر معنیداری بر پارامترهای گیاهچه نداشت. با این حال شدت میدانهای بالاتر از 450 میلیتسلا و مدت زمان 60 و 90 دقیقه موثرتر بوده و منجر به افزایش طول ساقهچه، وزن تر ریشهچه، وزن تر ساقهچه، سرعت جوانهزنی، درصد جوانهزنی و میانگین زمان جوانهزنی شد. تحلیل و بهینهسازی به کمک روش سطح پاسخ نشان داد که شرایط مغناطیسی بهینه، با مقبولیت 0.682، در میدان مغناطیسی 450 میلیثانیه، مدت زمان اعمال 60 دقیقه و پس از 14 روز کاشت بهدست آمد. به نظر میرسد که میدانهای مغناطیسی بالاتر ماندگاری میدان مغناطیسی را افزایش داده و تاثیر معنیداری بر شاخصهای رشد گیاهچه دارد.
مقاله پژوهشی لاتین
ایمان احمدی
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 10 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2024.88500.1258
چکیده
در موضوع بیماریهای گیاهی، انتخاب روشهای پیشگیری مناسب مانند کاربرد علفکشها تنها زمانی امکانپذیر است که نوع بیماری به سرعت و به دقت تشخیص داده شود. در این مطالعه یک مدل یادگیری انتقالی بر مبنای مدل از پیش آموزشدیده EfficientNet بهمنظور تشخیص و دستهبندی برخی از بیماریهای گوجهفرنگی با استفاده از 2340 تصویر از گیاه گوجهفرنگی ...
بیشتر
در موضوع بیماریهای گیاهی، انتخاب روشهای پیشگیری مناسب مانند کاربرد علفکشها تنها زمانی امکانپذیر است که نوع بیماری به سرعت و به دقت تشخیص داده شود. در این مطالعه یک مدل یادگیری انتقالی بر مبنای مدل از پیش آموزشدیده EfficientNet بهمنظور تشخیص و دستهبندی برخی از بیماریهای گوجهفرنگی با استفاده از 2340 تصویر از گیاه گوجهفرنگی بهعنوان پایگاه تصاویر آموزشی توسعه یافت. برمبنای نتایج این مطالعه در مرحله اعتبارسنجی مدل، نرخ دستهبندی تصاویر در حدود 5 fps (5 فریم در ثانیه) بود که برای مدل یادگیری عمیقی که روی رایانه مجهز به CPU معمولی اجرا میشود، منطقی است. بهعلاوه چون منحنیهای صحت و هزینه مربوط به مراحل آموزش و آزمایش در عددهای دوره بیش از 20 تقریباً افقی شده بودند (از نظر عددی، بدترین ضریب تغییرات دادههای مربوط به این چهار حالت 7% بود)، مدل بهخوبی آموزش دیده است و افزایش عدد دوره به افزایش صحت مدل منجر نخواهد شد. بهعلاوه سلولهای واقع در قطر اصلی ماتریس در همریختگی مربوط به عملکرد مدل روی تصاویر آزمون با اعداد بزرگتری در مقایسه با محتوای سایر سلولهای ماتریس پر شده بودند، بهطور دقیق 88.8%، 7.7%، و 3.3% از سلولهای باقیمانده (جاییکه سلولهای مربوط به قطر اصلی ماتریس کنار گذاشته شده بودند) بهترتیب با اعداد 0 و 1 و 2 پر شده بودند. در نهایت مقادیر حساسیت، اختصاصیت، دقت، نمره F1 و صحت مدل بهترتیب برابر با 85%، 98%، 86%، 84% و 85% بود.
مقاله پژوهشی لاتین
سی. اِن. اُنووسیریبه؛ جی. مباناسور؛ پی. او. اِنتو؛ ام. سی. اندوکوو
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 10 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2024.89115.1267
چکیده
برنج یکی از غذاهای اصلی در سراسر جهان است، اما فرآوری آن به دلیل مصرف آب و انرژی و انتشار گازهای گلخانهای، اثرات قابلتوجهی بر محیطزیست دارد. در نتیجه، تولیدکنندگان برنج سعی می کنند روشهای فرآوری پایدار را برای کاهش اثرات منفی زیستمحیطی و افزایش سودآوری اتخاذ کنند. این مطالعه میزان پایداری روشهای فرآوری برنج شالیزاری (شالی) ...
بیشتر
برنج یکی از غذاهای اصلی در سراسر جهان است، اما فرآوری آن به دلیل مصرف آب و انرژی و انتشار گازهای گلخانهای، اثرات قابلتوجهی بر محیطزیست دارد. در نتیجه، تولیدکنندگان برنج سعی می کنند روشهای فرآوری پایدار را برای کاهش اثرات منفی زیستمحیطی و افزایش سودآوری اتخاذ کنند. این مطالعه میزان پایداری روشهای فرآوری برنج شالیزاری (شالی) مدرن و سنتی را در میان کشاورزان خردهمالک شالیکار در جنوب شرق نیجریه تحلیل میکند. دادهها از 240 تولیدکننده برنج با استفاده از رویکردهای آماری مانند آمار توصیفی، شاخص پایداری (تحلیل نسبت ارزیابی وزندهی) و تحلیل رگرسیون چندجملهای جمعآوری شد. نتایج نشان داد که 34.7 درصد از کشاورزان شالیکار از روشهای نوین و 65.3 درصد از روشهای سنتی فرآوری استفاده میکردند. از نظر 77 درصد کشاورزان خرده مالک، آسیاب کردن سنتی باعث انتشار میزان قابلتوجهی گاز کربن میشود و همچنین 68 درصد کشاورزان آلودگی صوتی را در حد بالایی ارزیابی میکنند. 80 تا 100 درصد کشاورزان خرده مالک که از تکنیکهای مدرن استفاده میکنند به محیطزیست اهمیت میدهند و میخواهند انتشار گاز، زبالههای جامد، مصرف انرژی و مصرف آب خود را کاهش دهند. شاخص پایداری در کشاورزانی که از روشهای فرآوری سنتی یا مدرن استفاده میکنند تحتتاثیر جنسیت، تعداد نیروی کار، سرمایهگذاری، درآمد، هزینه تولید، میزان درک تغییرات آب و هوا و پایداری محیطی قرار میگیرد. این مطالعه استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر را برای افزایش بهرهوری و کاهش اثرات زیستمحیطی توصیه میکند.
مقاله پژوهشی لاتین
هادی اسدالهی؛ بهزاد محمدی الستی؛ عارف مردانی کرانی؛ مهدی عباسقلی پور
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 10 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2024.89154.1269
چکیده
درک دینامیک تغییر شکل خاک در زمینههای مختلف مانند تحرک وسایل نقلیه خارج از جاده، کشاورزی و مکانیک خاک بسیار مهم است. بهطور خاص، ارزیابی فعل و انفعالات خاک و تایر برای بهینهسازی مصرف انرژی و به حداقل رساندن اثرات منفی تراکم خاک ضروری است. این مطالعه تأثیر نرخ تغییر شکل خاک بر رابطه فشار- نشست و مصرف انرژی را با استفاده از یک محیط ...
بیشتر
درک دینامیک تغییر شکل خاک در زمینههای مختلف مانند تحرک وسایل نقلیه خارج از جاده، کشاورزی و مکانیک خاک بسیار مهم است. بهطور خاص، ارزیابی فعل و انفعالات خاک و تایر برای بهینهسازی مصرف انرژی و به حداقل رساندن اثرات منفی تراکم خاک ضروری است. این مطالعه تأثیر نرخ تغییر شکل خاک بر رابطه فشار- نشست و مصرف انرژی را با استفاده از یک محیط انباره خاک و یک سیستم بوامتر بررسی میکند. هدف اصلی این مطالعه بررسی این است که چگونه سطوح مختلف عبور و نرخهای نفوذ متفاوت بر انرژی مورد نیاز برای دستیابی به عمق نشست مشخص تأثیر میگذارند. این مطالعه از یک طرح بلوک کاملا تصادفی استفاده کرد که هر تیمار سه بار تکرار شد تا از دقت و قابلیت اطمینان، اطمینان حاصل شود. اندازهگیریهای کمی با استفاده از یک لودسل متصل به بوامتر انجام شد. نتایج نشان داد که سطح ترافیک و سرعت نفوذ بر مقاومت خاک و مصرف انرژی تأثیر معناداری دارد. برای صفحه بزرگتر، فشار مورد نیاز برای نفوذ با سرعتها و سطوح عبور بالاتر افزایش مییابد. در بالاترین سرعت (45 میلیمتر بر ثانیه) و عبور هشتم، نیروی مورد نیاز برای نشست خاک حداکثر بود. مصرف انرژی برای هر سطح با اندازهگیری سطح زیر منحنی نیرو- نشست محاسبه شد. تجزیه و تحلیل واریانس (ANOVA) نشان داد که تعداد عبور چرخ، اندازه صفحه و سرعت نفوذ بهطور قابلتوجهی بر مصرف انرژی تأثیر میگذارد. بهعنوان مثال، در بالاترین عمق نشست (60 میلیمتر)، مصرف انرژی برای صفحه بزرگتر با سرعت 45 میلیمتر بر ثانیه و عبور هشتم تقریبا دو برابر صفحه کوچکتر بود. این نتایج بر اهمیت در نظر گرفتن تراکم و سرعت ناشی از تعداد عبور در هنگام طراحی وسایل نقلیه خارج از جاده یا ماشینهای کشاورزی که با زمینهای تغییر شکلپذیر تعامل دارند، تأکید میکند.
مقاله پژوهشی لاتین
امید دوستی ایرانی؛ محمدحسین آق خانی؛ محمودرضا گلزاریان
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 11 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2023.83054.1174
چکیده
برداشت رباتیک محصولات کشاورزی فرآیندی مهم و موثر برای تولید میوه سالم، کاهش هزینههای برداشت و افزایش بهرهوری است. با پیشرفت بینایی ماشین، استفاده از اطلاعات سهبعدی بهجای اطلاعات دوبعدی در حال گسترش است. با این حال، برداشت فلفل دلمهای بهعنوان یکی از محصولات گلخانهای، به دلیل دقت پایین سنسورهای دوبعدی با چالشهایی مواجه ...
بیشتر
برداشت رباتیک محصولات کشاورزی فرآیندی مهم و موثر برای تولید میوه سالم، کاهش هزینههای برداشت و افزایش بهرهوری است. با پیشرفت بینایی ماشین، استفاده از اطلاعات سهبعدی بهجای اطلاعات دوبعدی در حال گسترش است. با این حال، برداشت فلفل دلمهای بهعنوان یکی از محصولات گلخانهای، به دلیل دقت پایین سنسورهای دوبعدی با چالشهایی مواجه است. هدف این مطالعه توسعه یک الگوریتم بینایی ماشین بدون نظارت برای تشخیص فلفل دلمه رنگی با استفاده از ترکیبی از ویژگیهای هندسی (هیستوگرام ویژگی نقطه سریع- FPFH) و ویژگیهای رنگی (HSV) است. تصاویر عمق با استفاده از حسگر Kinect-v2 دریافت و مدل سهبعدی بازسازی شده است. پس از استخراج ویژگیهای هندسی و رنگ، دادهها با استفاده از روش زیر نمونهگیری و با اعمال معیار Z-score برای فیلتر کردن نویزها، پیشپردازش شدند. تحلیل مؤلفه اصلی (PCA) برای کاهش ابعاد ویژگیها استفاده شد و مدل خوشهبندی k-means با استفاده از شش ویژگی هندسی و سه ویژگی رنگ، به دادهها اعمال شد. ضریب سیلوئت برای ارزیابی کیفیت خوشهبندی استفاده شد و ارزیابی انسانی نشان داد که الگوریتم با دقت 95.10 درصد قادر به تشخیص فلفل دلمهای است.
مقاله پژوهشی لاتین
محمد مهدی ناصریان؛ رسول خدابخشیان
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 11 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2024.89307.1274
چکیده
بخش ساختمان و بخش کشاورزی-غذایی بهترتیب تقریباً 40% و 21% از کل انرژی جهان را مصرف میکنند. این پژوهش با هدف ترکیب این دو بخش پرمصرف انرژی برای کاهش مصرف انرژی کل جامعه انجام شده است. برای این منظور، یک سیستم کشاورزی یکپارچه کوچکمقیاس با ساختمان طراحی و ساخته شد. در این پژوهش، مصرف کل انرژی و آب، تولید سالانه دیاکسید کربن و هزینه کل ...
بیشتر
بخش ساختمان و بخش کشاورزی-غذایی بهترتیب تقریباً 40% و 21% از کل انرژی جهان را مصرف میکنند. این پژوهش با هدف ترکیب این دو بخش پرمصرف انرژی برای کاهش مصرف انرژی کل جامعه انجام شده است. برای این منظور، یک سیستم کشاورزی یکپارچه کوچکمقیاس با ساختمان طراحی و ساخته شد. در این پژوهش، مصرف کل انرژی و آب، تولید سالانه دیاکسید کربن و هزینه کل استفاده از سیستم نوین از دیدگاه ساکنان ساختمان (شخصی) و جنبههای اجتماعی مورد تحلیل قرار گرفت. علاوه بر این، نتایج با نتایج کلی یک ساختمان و یک گلخانه استاندارد جداگانه با همان محصول مقایسه شد. نتایج نشان داد که کاهش کل انرژی به دلیل استفاده از سیستم نوین 31.2% بوده است. بر اساس نتایج، سیستم نوین موجب کاهش حدود 3400 کیلوگرم دیاکسید کربن در طول یک دوره عمر 20 ساله خواهد شد. همچنین، کاهش مصرف آب سالانه به میزان 19.2 لیتر بر کیلوگرم تولید کاهو بهدست آمد. دوره بازگشت سرمایه بر اساس نتایج تحلیل هزینه که شامل هزینههای سرمایهگذاری، عملیاتی و اجتماعی میشود، حدود 5 سال بود. تحلیل های حساسیت و سناریوها نیز بهمنظور درک بهتر تأثیر پارامترهای مؤثر احتمالی انجام گردید تا سرمایهگذاری برای این سامانه نوین را مطمئن و جذاب نماید.
مقاله مروری لاتین
اس. مانوج کومار؛ آر. کارتیکین؛ کا. تیروکوماران؛ ای. سنتیل؛ پی. دهانانچژیان
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 12 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2024.87897.1247
چکیده
روش سنتی نشاکاری برنج نیاز به نیروی انسانی زیادی دارد و منجر به تغییر به سمت کاشت مستقیم بذر برنج برای کشت برنج شده است. از جمله مزایای کاشت مستقیم بذر میتوان به کاهش نیاز به نیروی کار، کاشت بهموقع و صرفهجویی در آب اشاره کرد. نوآوری در ماشینآلات کشاورزی کارایی کشت مستقیم بذر برنج را بهطور قابلتوجهی بهبود بخشیده است و این پیشرفت ...
بیشتر
روش سنتی نشاکاری برنج نیاز به نیروی انسانی زیادی دارد و منجر به تغییر به سمت کاشت مستقیم بذر برنج برای کشت برنج شده است. از جمله مزایای کاشت مستقیم بذر میتوان به کاهش نیاز به نیروی کار، کاشت بهموقع و صرفهجویی در آب اشاره کرد. نوآوری در ماشینآلات کشاورزی کارایی کشت مستقیم بذر برنج را بهطور قابلتوجهی بهبود بخشیده است و این پیشرفت تمام مراحل از آمادهسازی زمین تا برداشت را در برمیگیرد. تکنیکهایی مانند روشهای بدون خاکورزی و تسطیح لیزری، استفاده کارآمد از منابع و حفظ منابع آب را تضمین میکند و در عین حال اختلالات خاک را به حداقل میرساند. امکان قرارگیری دقیق بذر و جوانهزنی یکنواخت با استفاده از بذرکارهای اختصاصی و دستگاههای سنجش دقیق بذر فراهم شده است. استفاده از بذرکارهای پشتتراکتوری و کارندههای دستی گردان راندمان کاشت را بیشتر افزایش میدهند. روشهای آبیاری مدرن مانند آبیاری قطرهای، آبیاری تناوبی، و سنجش خودکار رطوبت خاک، بهرهوری آب را بهینه میکنند. مدیریت علفهای هرز با فناوریهای وجینکنهای مکانیکی از طریق انرژی خورشیدی و خودران تکامل یافته است. نقشهبرداریهای مختلف زمین و عملکرد محصول، فناوری نرخ متغیر و وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین (پهپاد) امکان کنترل دقیق علفهای هرز بر اساس مدیریت مکانی خاص را فراهم میکنند. بهطور کلی، ماشینآلات مدرن انقلابی در کشت مستقیم بذر برنج ایجاد کردهاند که منجر به افزایش عملکرد، کارایی بالاتر در استفاده از نهادهها، کاهش نیاز به نیروی کار، افزایش عملکرد محصول و بهبود پایداری تولید شده است. تداوم نوآوری، چشمانداز وسیعی برای بهینهسازی استقرار گیاه در خاک، به حداقل رساندن تلفات پس از برداشت و افزایش سودآوری و در عین حال حفظ منابع طبیعی دارد. این مقاله مروری به بررسی این پیشرفتها و پیامدهای آنها برای آینده کشت مستقیم بذر برنج میپردازد.
مقاله مروری لاتین
مهدی بامداد؛ مرتضی زنگنه؛ سیدحسین پیمان
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 12 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2024.89290.1273
چکیده
تعاونیهای کشاورزی بهطور گسترده در جهان بهعنوان یک نهاد برجسته در بخش کشاورزی شناخته میشوند. موفقیت تعاونیهای کشاورزی در تولید و عرضه مواد غذایی تفاوت قابلتوجهی را در کشورهای مختلف نشان میدهد. هدف این تحقیق بررسی جامع مطالعات موجود درباره تعاونیهای کشاورزی با استفاده از روش پریسما است. یک چارچوب روششناختی نیز برای ...
بیشتر
تعاونیهای کشاورزی بهطور گسترده در جهان بهعنوان یک نهاد برجسته در بخش کشاورزی شناخته میشوند. موفقیت تعاونیهای کشاورزی در تولید و عرضه مواد غذایی تفاوت قابلتوجهی را در کشورهای مختلف نشان میدهد. هدف این تحقیق بررسی جامع مطالعات موجود درباره تعاونیهای کشاورزی با استفاده از روش پریسما است. یک چارچوب روششناختی نیز برای هدایت تحقیقات آینده پیشنهاد شده است. در ابتدا، تجزیه و تحلیلی کامل از چهار بخش از هر مطالعه، از جمله اهداف، روششناسی، عوامل مورد مطالعه و یافتههای کلیدی انجام شد. متعاقب آن، متغیرهای درون هر بخش برای تسهیل تحلیل مقایسهای جامعتر، طبقهبندی شدند. بررسیها نشان داد که موفقیت تعاونیهای کشاورزی منوط به مدیریت مؤثر، استراتژیهای بازاریابی موفق و اعضای متعهد است. آموزش صرفنظر از سن یا جنسیت افراد از اهمیت بالایی برخوردار است. در نهایت، استراتژیهای دستیابی به موفقیت ممکن است در میان تعاونیهای مختلف متفاوت باشد. توصیه میشود که برای بهدستآوردن اطلاعات دقیق در مورد وضعیت یک تعاونی کشاورزی در یک منطقه خاص یا در شرایط خاص تحقیقات هدفمند انجام شود.
مقاله مروری لاتین
اس. ریشیکساوان؛ پی. کنان؛ اس. پاژانیولان؛ آر. کومارپرومال؛ ان. شریثارن؛ دی. موهومانیکام؛ ام. محمد روشن ابو فرناس؛ بی. ونکاتش
مقالات آماده انتشار، اصلاح شده برای چاپ، انتشار آنلاین از تاریخ 01 تیر 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0)
https://doi.org/10.22067/jam.2024.89334.1276
چکیده
هواپیماهای بدون سرنشین (پهباد) بهعنوان یک فناوری با پتانسیل بالا در کشاورزی دقیق ظهور کردهاند و از اهداف توسعه پایدار (SDGs) با تقویت شیوههای کشاورزی پایدار، بهبود امنیت غذایی و کاهش اثرات زیستمحیطی حمایت میکنند. این مقاله مروری بر تحلیل دقیق کاربردهای چندگانه فناوری هواپیماهای بدون سرنشین در کشاورزی، مانند نظارت بر سلامت ...
بیشتر
هواپیماهای بدون سرنشین (پهباد) بهعنوان یک فناوری با پتانسیل بالا در کشاورزی دقیق ظهور کردهاند و از اهداف توسعه پایدار (SDGs) با تقویت شیوههای کشاورزی پایدار، بهبود امنیت غذایی و کاهش اثرات زیستمحیطی حمایت میکنند. این مقاله مروری بر تحلیل دقیق کاربردهای چندگانه فناوری هواپیماهای بدون سرنشین در کشاورزی، مانند نظارت بر سلامت محصول، پاشش آفتکش و کود، کنترل علفهای هرز و تصمیمگیری مبتنی بر دادهها برای بهینهسازی مزرعه در نظر گرفته شده است. این مقاله بر نقش پهپادها در سمپاشی دقیق، ترویج مداخلات هدفمند و به حداقل رساندن اثرات زیستمحیطی در مقایسه با روشهای مرسوم تاکید دارد. هواپیماهای بدون سرنشین نقش حیاتی در مدیریت علفهای هرز و ارزیابی سلامت محصول دارند. تمرکز این مقاله بر اهمیت دادههای جمعآوریشده توسط هواپیماهای بدون سرنشین برای بهدست آوردن اطلاعات لازم برای تصمیمگیری در مورد آبیاری، کوددهی و مدیریت کلی مزرعه است. با این حال، استفاده از وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین (پهپاد) در کشاورزی با چالشهای ناشی از عمر باتریها، زمان محدود پرواز و مشکلات اتصال، بهویژه در مناطق دورافتاده، مواجه است. چالشهای قانونی، چارچوبهای نظارتی و محدودیتهایی در مناطق مختلف نیز وجود دارد که بر عملکرد هواپیماهای بدون سرنشین تأثیر میگذارند. با تحقیق و توسعه مستمر، چالشهای ارائهشده را میتوان حل کرد و از حداکثر پتانسیل پهپادها برای دستیابی به کشاورزی پایدار استفاده کرد.
مقاله پژوهشی
هادی صمیمی اخیجهانی؛ محمد صالح برقی جهرمی
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 17 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2025.90199.1294
چکیده
در این تحقیق یک دستگاه پوستگیر گردو با قابلیت جابهجابی و مجهز به یک الکتروموتور معرفی و مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور تأثیر تغییر سرعت دورانی و عمق شیار صفحه برش بر عملکرد سامانه شامل پوستگیری و تأثیر آن بر ترک و شکست مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش سرعت دورانی صفحه دوار، مدت زمان پوستکنی گردو کاهش یافته ...
بیشتر
در این تحقیق یک دستگاه پوستگیر گردو با قابلیت جابهجابی و مجهز به یک الکتروموتور معرفی و مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور تأثیر تغییر سرعت دورانی و عمق شیار صفحه برش بر عملکرد سامانه شامل پوستگیری و تأثیر آن بر ترک و شکست مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش سرعت دورانی صفحه دوار، مدت زمان پوستکنی گردو کاهش یافته و کیفیت پوستگیری بهبود پیدا میکند. تأثیر سرعت دورانی صفحه برش (از 218 تا 322 دور بر دقیقه) بر میزان آسیب به محصول معنیدار بود. در سرعت دورانی 322 دور بر دقیقه بهطور میانگین بیش از 6.24 درصد گردوهای ریختهشده در سامانه آسیب دیده بودند. هرچند میزان پوستکنی بهبود پیدا کرده بود. این امر به دلیل افزایش مقدار حرکت خطی وارد شده به محصول و ایجاد ترک و شکستگی پوست محصول بود. همچنین افزایش عمق شیار باعث میگردید که سرعت برش پوستهها افزایش یابد. در این حالت نیز تأثیر عمق شیار بر آسیب به محصول در سطح 5 درصد معنیدار بود. حداکثر ظرفیت مؤثر کارایی پوستکندن برای گردو در سرعت دورانی 280 دور بر دقیقه و عمق شیار صفحه 3 میلیمتر، 1200 کیلوگرم در ساعت با 18 کیلوگرم محصول آسیبدیده بهدست آمد.
مقاله پژوهشی
مهدی بامداد؛ مرتضی زنگنه؛ سیدحسین پیمان
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 01 اردیبهشت 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2024.89685.1280
چکیده
این مطالعه باهدف ارزیابی عملکرد تعاونیهای خدمات مکانیزاسیون استان گیلان انجام شد. بدین منظور از یک رهیافت ترکیبی از روشهای دلفی، تحلیل سلسله مراتبی و همچنین روش سوات استفاده شد. ابتدا عوامل مؤثر بر عملکرد تعاونیهای خدمات کشاورزی با مرور مطالعات پیشین در حوزه آسیبشناسی عملکرد تعاونیهای کشاورزی، نزدیکترین عوامل مؤثر بر ...
بیشتر
این مطالعه باهدف ارزیابی عملکرد تعاونیهای خدمات مکانیزاسیون استان گیلان انجام شد. بدین منظور از یک رهیافت ترکیبی از روشهای دلفی، تحلیل سلسله مراتبی و همچنین روش سوات استفاده شد. ابتدا عوامل مؤثر بر عملکرد تعاونیهای خدمات کشاورزی با مرور مطالعات پیشین در حوزه آسیبشناسی عملکرد تعاونیهای کشاورزی، نزدیکترین عوامل مؤثر بر عملکرد تعاونیهای مکانیزاسیون و آسیبهای وارده بر آنها شناسایی شد. برای انطباق گویههای بهدستآمده از منابع با شرایط تعاونیهای خدمات مکانیزاسیون کشاورزی استان گیلان از روش دلفی استفاده شد. فرآیند دلفی در سه دور انجام شد و نهایتاً گویههای اصلی مشخصشده و وزندهی شدند. در ادامه با استفاده از ماتریس سوات، نقاط ضعف، قوت، فرصتها و تهدیدهای تعاونیهای خدمات مکانیزاسیون مشخصشده و از گروه کارشناسان برای رتبهبندی آنها استفاده شد. در پایان، راهبردهای سوات برای مواجهه با آسیبهای وارده بر عملکرد تعاونیهای خدمات مکانیزاسیون تعیین و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی وزندهی شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که ناچیز بودن سرمایه شرکت تعاونی و مشکلات مالی و اعتباری، نبود ابزار و ادوات کافی برای کسب درآمد اعضا، سختگیری بانکها درخصوص ارائه تسهیلات، وجود انحراف در انتخاب اعضای تعاونی مهمترین موانع این شرکتها هستند. مهمترین راهبردهای پیشنهادی عبارتند از: بهرهگیری از سرمایهگذاری داخلی (اعضا شرکت) و جذب سرمایه از طرف کارآفرینان، اجرای تورهای بازدید از سایر تعاونیهای فعال برای تبادل اطلاعات با اهداف آموزشی، کاهش کارمزد، افزایش مقدار تسهیلات و کاهش الزامات ضمانت در فرآیند دریافت تسهیلات برای تعاونیهای تازه تأسیس و کارآفرینان این حوزه.
مقاله پژوهشی
نسیم صالحی بابامیری؛ حسین حاجی آقاعلیزاده؛ مجید دولتی
چکیده
شاخص زبری تصادفی بهدلیل سهولت محاسبات و قابلیت اطمینان خوب، مناسبترین شاخص برای جداسازی کلاسهای زبری و توصیف شدت و کیفیت خاکورزی است. اکثر روشهای مرسوم مورد استفاده از رهیافت توقف و حرکت در اندازهگیری زبری خاک بهره میگیرند؛ که بسیار پر زحمت و وقتگیر است. در پژوهش حاضر از حسگرهای فاصلهیاب نوری برای اندازهگیری بلادرنگ ...
بیشتر
شاخص زبری تصادفی بهدلیل سهولت محاسبات و قابلیت اطمینان خوب، مناسبترین شاخص برای جداسازی کلاسهای زبری و توصیف شدت و کیفیت خاکورزی است. اکثر روشهای مرسوم مورد استفاده از رهیافت توقف و حرکت در اندازهگیری زبری خاک بهره میگیرند؛ که بسیار پر زحمت و وقتگیر است. در پژوهش حاضر از حسگرهای فاصلهیاب نوری برای اندازهگیری بلادرنگ زبری خاک استفاده شد؛ که سرعت اندازهگیری آن نسبت به روشهای دیگر بیشتر است. از برازش بین فاصله اندازهگیریشده توسط حسگرها و پینمتر یک رابطه خطی بین این دو متغیر حاصل شد. هر دو حسگر فاصلهیاب در شرایط استاتیکی توانستند بهخوبی فاصله را اندازهگیری کنند (0.98=R2)، صحت و دقت هر دو حسگر نوری مادون قرمز و لیزری بر روی سیستم متحرک، در مزرعه مورد ارزیابی قرار گرفت. صحت دادههای بهدستآمده از حسگر لیزر در سرعتهای کمتر از km h-1 2.6، همانند روش پینمتر بود ولی در سرعتهای بیش از km h-13.5 روش لیزری فقط توانست کلاس زبری نرم را بهدرستی تشخیص دهد. کاهش صحت عملکرد حسگر، بهدلیل کاهش نرخ جمعآوری دادهها در واحد طول و وجود کلوخههای بزرگ در کلاسهای زبرتر بود. روش مادون قرمز فقط سطوح نرم را همانند پینمتر تشخیص داد. در سرعت رو به جلو کمتر از km h-1 3.5، دادههای حسگر لیزری از دقت خوبی برخوردار بود (R2=0.85)، با این حال، با افزایش سرعت رو به جلو به km h-1 4.8، دقت عملکرد حسگر کاهش یافت (0.72= R2). میتوان نتیجه گرفت با استفاده از حسگرهای لیزری با نرخ دادهبرداری بیشتر، تشخیص سطوح زبری بهخوبی روش پینمتر امکانپذیر خواهد بود.
مقاله پژوهشی
بهروز دوستی؛ عباس عساکره
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 17 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2025.91098.1319
چکیده
بهرهبرداری مؤثر از مراکز خدماترسانی بینراهی و حمل بهموقع و ایمن کالاها، نیازمند وجود راههایی با سیستم روشنایی و تجهیزات ایمنی مناسب است. استفاده از انرژی باد با نصب توربینهای بادی در حاشیه جادهها، یک راهکار امیدوارکننده در راستای افزایش ایمنی و تسهیل حمل و نقل جادهای مبتنی بر انرژی پایدار، پاک و تجدیدپذیر با حداقل اثرات ...
بیشتر
بهرهبرداری مؤثر از مراکز خدماترسانی بینراهی و حمل بهموقع و ایمن کالاها، نیازمند وجود راههایی با سیستم روشنایی و تجهیزات ایمنی مناسب است. استفاده از انرژی باد با نصب توربینهای بادی در حاشیه جادهها، یک راهکار امیدوارکننده در راستای افزایش ایمنی و تسهیل حمل و نقل جادهای مبتنی بر انرژی پایدار، پاک و تجدیدپذیر با حداقل اثرات زیستمحیطی بهشمار میرود. هدف این مطالعه، ارزیابی پتانسیل انرژی باد برای تولید برق سیستم روشنایی جادهها و اولویتبندی شهرستانهای استان کرمانشاه برای نصب سامانه روشنایی مبتنی بر انرژی باد است. با استفاده از اطلس باد، مناطق با پتانسیل باد بالا در محدوده ۳ کیلومتری جادهها شناسایی شدند که در نتیجه، ۴۶ نقطه در استان کرمانشاه شناسایی گردید و تحلیلهای مکانیابی بر اساس این نقاط انجام شد. سپس شهرستانهای استان کرمانشاه بر اساس معیارهای مختلف شامل پتانسیل انرژی باد، فاصله از جادهها، حجم ترافیک، فاصله از خطوط برق فشار قوی، فاصله از مناطق حفاظتشده، نوع کاربری اراضی، فاصله از رودخانه و مناطق در معرض سیل، فاصله از گسلها، فاصله از مناطق مسکونی و شیب زمین، با استفاده از روشهای تصمیمگیری چندمعیاره جهت نصب سیستم روشنایی جادهای مبتنی بر انرژی باد اولویتبندی شدند. نتایج نشان دادند که پتانسیل انرژی باد، حجم ترافیک و فاصله از جادهها بیشترین اهمیت را در تعیین مکان نصب سامانه روشنایی دارند. شهرستانهای کرمانشاه، سنقر و روانسر بهترتیب در اولویت نصب سامانه روشنایی با توربین بادی قرار گرفتند، در حالیکه شهرستانهای قصر شیرین و سرپل ذهاب در رتبههای پایینتری قرار گرفتند.
مقاله پژوهشی
مجتبی صفائی نژاد؛ محمود قاسمینژاد رایینی؛ مرتضی تاکی
چکیده
یکی از عوامل ساختاری مهم در حوزه مکانیزاسیون کشاورزی، انتخاب فناوری مناسب است. امروزه بررسی اثرات استفاده از فناوری و توسعه تکنولوژی و مکانیزاسیون بر تولید بخش کشاورزی دارای اهمیت زیادی است. ارزیابی اثربخشی فناوریها در تولید محصولات کشاورزی، با سنجش تأثیرات این فناوریها و تحلیل منافع اقتصادی، ضروری است. در این راستا، اثرات استفاده ...
بیشتر
یکی از عوامل ساختاری مهم در حوزه مکانیزاسیون کشاورزی، انتخاب فناوری مناسب است. امروزه بررسی اثرات استفاده از فناوری و توسعه تکنولوژی و مکانیزاسیون بر تولید بخش کشاورزی دارای اهمیت زیادی است. ارزیابی اثربخشی فناوریها در تولید محصولات کشاورزی، با سنجش تأثیرات این فناوریها و تحلیل منافع اقتصادی، ضروری است. در این راستا، اثرات استفاده از فناوری نوین (پهپاد در سمپاشی) در مقایسه با فناوری مرسوم (سمپاش بومدار) برای کنترل علفهای هرز و بیماری زنگ زرد گندم و همچنین بررسی سود و زیان این فناوریها برای تولید گندم در شهرستان خرمآباد بررسی شد. آزمایشها در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه تیمار (دو تیمار سمپاش بومدار و پهپاد در مقایسه با تیمار شاهد) اجرا شدند. این آزمایشها برای بررسی اثرات تیمارها بر علفهای هرز و زنگ زرد گندم و همچنین میزان نشست سم به هدف در دو مزرعه کاملاً جدا و مستقل انجام شد. برای ارزیابی اثرات سمپاشها بر علفهای هرز، از علفکش 2-4-D به میزان 1.5 لیتر در هکتار و برای ارزیابی اثرات زنگ زرد، از سم تیلت به میزان 0.5 لیتر در هکتار استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان نشست سم در سمپاشبومدار (82.8 درصد) بیشتر از میزان نشست در سمپاشی با پهپاد (69.9 درصد) بود. میانگین وزن ماده خشک علفهای هرز در سمپاشبومدار ۱۷۲ گرم بر مترمربع و در سمپاشی با پهپاد ۱۶۳ گرم بر مترمربع بود که از نظر آماری تفاوت معناداری نداشتند. همچنین، میانگین تراکم علفهای هرز در سمپاشبومدار ۲۵ عدد و در سمپاشی با پهپاد 29.3 عدد بود که از نظر آماری تفاوت معناداری نداشتند. میانگین شاخص برداشت در آزمایشهای کنترل علفهای هرز، در سمپاشبومدار ۴۴ درصد و در سمپاشی با پهپاد ۴۱ درصد بود که از نظر آماری در سطح ۱ درصد تفاوت معناداری داشتند. میانگین شدت آلودگی به بیماری زنگ زرد در مزارع گندم در سمپاشبومدار 30.7 درصد و در سمپاشی با پهپاد 25.3 درصد بود که از نظر آماری در سطح ۱ درصد تفاوت معناداری نداشتند، ولی نسبت به شاهد (68.3 درصد) هر دو تیمار تفاوت معناداری داشتند. شاخص برداشت در آزمایشهای مربوط به بیماری زنگ زرد، در سمپاشی با پهپاد (43.8 درصد) وضعیت بهتری نسبت به سمپاشبومدار (41.9 درصد) داشت. هزینه کل سالیانه مالکان پهپادسمپاش در این منطقه (2980.3 میلیون ریال) بیشتر از هزینه کل سالیانه دارندگان سمپاش بومدار (513.48 میلیون ریال) برآورد گردید. شاخص منفعت به هزینه در مالکان پهپادسمپاش (1.215) وضعیت بهتری نسبت به مالکان سمپاشبومدار (1.030) داشت و نتایج نشان داد بهکارگیری هر دو سمپاش اقتصادی است. در مجموع، پهپادسمپاش به دلیل کارایی و درآمدزایی بیشتر، گزینه اقتصادیتری برای سمپاشی نسبت به سمپاش بومدار است. استفاده از پهپادها در سمپاشی میتواند بهطور قابلتوجهی بهرهوری و سودآوری عملیات سمپاشی را افزایش دهد.
مقاله پژوهشی
احمد سادین؛ محمدحسین آق خانی؛ محمدعلی ابراهیمی نیک؛ جلال برادران مطیع
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 18 اسفند 1403
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0)
https://doi.org/10.22067/jam.2023.84424.1190
چکیده
استفاده از روش خشکهکاری و بهکارگیری آبیاری دورهای یا تناوبی، میتواند سبب کاهش مصرف آب در کشت برنج شود. استفاده از نشاکارهای مرسوم جهت نشای برنج در خاک امکانپذیر نبوده و این نشاکارها برای کار در زمین غرقاب طراحی شدهاند. در این پژوهش نشاکار خشکهکاری برنج که میتواند عملیات نشاکاری را در خاک انجام دهد، طراحی و ساخته شد. اجزای ...
بیشتر
استفاده از روش خشکهکاری و بهکارگیری آبیاری دورهای یا تناوبی، میتواند سبب کاهش مصرف آب در کشت برنج شود. استفاده از نشاکارهای مرسوم جهت نشای برنج در خاک امکانپذیر نبوده و این نشاکارها برای کار در زمین غرقاب طراحی شدهاند. در این پژوهش نشاکار خشکهکاری برنج که میتواند عملیات نشاکاری را در خاک انجام دهد، طراحی و ساخته شد. اجزای اصلی این نشاکار شامل شیار بازکن، پوشاننده، مخزن ذخیره نشا یا سینی نشا، مکانیزم بوته ساز (موزع)، مکانیزم انتقال بوته به خاک (پیستون حمل نشا)، جداکننده انتهایی بوته در خاک، سیستم انتقال توان، کفشک تنظیم عمق، شاسی اصلی و فرعی بود. مشخصات کلی نشاکار طراحی و ساختهشده بهازای یک ردیف، شامل عرض کار mm250، توان دورانی مورد نیاز kW0.57، ظرفیت مزرعهای تئوری ha hr-10.06 و بازده مزرعهای 66.67 درصد است. بهمنظور ارزیابی عملکرد نشاکار ساختهشده، صفات درصد بوتههای از دسترفته، میانگین زاویـهی اسـتقرار بوتهها نسبت به افق، میانگین فاصله نشاها روی ردیف کشت و میانگین تعداد نهال در بوته مورد بررسی قرار گرفتند. آزمونهـا بـا اسـتفاده از آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح سرعت پیشروی 0.25، 0.5 و 1 متر بر ثانیه و عمق نشاکاری در سه سطح 4، 8 و 12 سانتیمتر و اندازه دهانه خروجی سینی نشا در سه سطح 10، 15 و 20 میلیمتر بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که تغییـرات سرعت پیشروی، عمق نشاکاری و اندازه دهانه خروجی و اثر متقابل سرعت و عمق در سطح 99 درصد بر روی درصد بوتههای از دسترفته دارای تاثیر معنادار بود. همچنین متغیرهای مستقل سرعت پیشروی، عمق نشاکاری و اثر متقابل آنها بر زاویه استقرار بوته در سطح 99 درصد معنیدار بود. تنها متغیر مستقل سرعت پیشروی بر فاصله بین بوتهها روی ردیف تاثیر معنیدار بود. همچنین، اثرات اندازه دهانه خروجی سینی نشا در سطح 99 درصد و عمق نشاکاری در سطح 95 درصد بر روی تعداد نهال در بوته معنادار بودند.
مقاله پژوهشی
ندا تجری؛ حسن صدرنیا؛ فرشته حسینی
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 18 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2025.90838.1316
چکیده
پلیلاکتیک اسید یک پلیمر گرمانرم، زیستتخریبپذیر و زیستفعال است که از منابع تجدیدپذیر مانند چغندر و سیبزمینی بهدست میآید. پلیلاکتیک اسید پلیمری با ماهیت نسبتاً شکننده است که این ویژگی میتواند کاربردهای آن را در صنعت بستهبندی محدود سازد. خواص مکانیکی این پلیمر میتواند با افزودن نانوذرات و نرمکنندهها بهبود یابد. ...
بیشتر
پلیلاکتیک اسید یک پلیمر گرمانرم، زیستتخریبپذیر و زیستفعال است که از منابع تجدیدپذیر مانند چغندر و سیبزمینی بهدست میآید. پلیلاکتیک اسید پلیمری با ماهیت نسبتاً شکننده است که این ویژگی میتواند کاربردهای آن را در صنعت بستهبندی محدود سازد. خواص مکانیکی این پلیمر میتواند با افزودن نانوذرات و نرمکنندهها بهبود یابد. در این تحقیق، نانوذرات اکسید روی به میزان یک درصد وزنی پلیمر، پلیاتیلن گلیکول 400 بیست درصد وزنی پلیمر و پلیسوربات 80، 0.25 درصد وزنی محلول برای بهبود خواص مکانیکی فیلمهای پلیلاکتیک اسید استفاده شدند. اثر این مواد بر فیلمها در دو بازه زمانی مختلف، ماه اول و ماه دهم، با هدف بررسی پیری فیزیکی بهعنوان مقدمه برای تخریب پلیمر، مورد ارزیابی قرار گرفت. تحلیلهای آماری بر روی خواص مکانیکی اندازهگیریشده در این دورهها انجام شد تا تفاوتهای معنادار میان فیلمهای تولیدشده شناسایی گردد. نتایج نشان داد که بالاترین استحکام کششی (1.90±82.99 مگاپاسکال، فیلم پلیلاکتیک اسید خالص)، ازدیاد طول در نقطه شکست (27.22±76.82 درصد، فیلم پلیلاکتیک اسید/پلیاتیلن گلیکول/نانوذرات اکسید روی)، چقرمگی (7.89±20.13 ژول بر سانتیمترمکعب، فیلم پلیلاکتیک اسید/پلیاتیلن گلیکول/نانوذرات اکسید روی)، مدول یانگ (0.10±2.74 گیگاپاسکال، فیلم پلیلاکتیک اسید خالص) در ماه اول مشاهده شد. نتایج تحلیل واریانس در مورد تأثیر زمان بر هر فیلم نشان داد که در اکثر موارد، خواص مکانیکی پس از ده ماه تغییر معناداری نداشتند. منحنیهای تنش-کرنش، نشان داد که فیلم پلیلاکتیک اسید خالص یک ماده مقاوم است. فیلم دارای نانوذرات و پلیسوربات در ماه دهم رفتار شکنندهای از خود نشان داد. سایر نمونهها در هر دو ماه اول و دهم رفتاری بین مواد مقاوم و انعطافپذیر نشان دادند.
مقاله کوتاه لاتین
تی. تی. ترونگ؛ جی. سلاسی نورتی؛ تی. اچ. نگوین
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 31 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2024.89769.1281
چکیده
تغییرات آب و هوایی، بهعنوان یک معضل نگرانکننده در سراسر جهان، تاثیر قابلتوجهی بر کشاورزی داشته است. عامل اصلی این موضوع امنیت غذایی بهویژه در حوزه تولید و قیمت مواد غذایی است. این مطالعه چگونگی تاثیر تغییرات آب و هوایی بر امنیت غذایی در ویتنام و غنا را ارزیابی میکند، کشورهایی که کشاورزی در آنها برای رشد اقتصادی- اجتماعی ضروری ...
بیشتر
تغییرات آب و هوایی، بهعنوان یک معضل نگرانکننده در سراسر جهان، تاثیر قابلتوجهی بر کشاورزی داشته است. عامل اصلی این موضوع امنیت غذایی بهویژه در حوزه تولید و قیمت مواد غذایی است. این مطالعه چگونگی تاثیر تغییرات آب و هوایی بر امنیت غذایی در ویتنام و غنا را ارزیابی میکند، کشورهایی که کشاورزی در آنها برای رشد اقتصادی- اجتماعی ضروری است. روشهای اصلی مطالعه شامل تکنیکهای قومنگاری و مصاحبههای عمیق با 50 کشاورز از هر کشور است؛ در مجموع 100 کشاورز. نتایج نشان میدهد که تولیدات کشاورزی و سلامت دام در این مناطق بهطور قابلتوجهی تحت تاثیر افزایش دما و الگوهای بارندگی نامنظم است. کشاورزان ویتنامی عمدتا با سیل، افزایش سطح دریا و نفوذ آب شور مواجه هستند که تولید برنج در دلتای مکونگ را به خطر میاندازند، در حالیکه کشاورزان غنا بیشتر تحت تاثیر خشکسالی هستند که میزان آب موجود برای کشاورزی دیم را محدود میکند. پایداری امنیت غذایی، مستلزم رعایت مواردی از جمله تناوب کاشت، استفاده از محصولات جایگزین و مقاوم و همچنین بهبود فناوریهای کشاورزی برای مقابله با این خطرات است. نتایج این مطالعه ضرورت اقدامات تطبیقی مانند سیستمهای آبیاری پیشرفته، بذرهای مقاوم به خشکی و سیستمهای هشدار اولیه تغییرات شدید آب و هوایی را برجسته میکند. برای مقابله با آسیبهای ناشی از تغییرات آب و هوایی، این نتایج میتوانند به دولتها، سهامداران کشاورزی و مصرفکنندگان کمک کنند تا سیاستها و شیوههایی را توسعه دهند که کیفیت و ثبات غذا را بهبود میبخشند.
مقاله پژوهشی لاتین
ای. النا ویوانکو-کوبا؛ دی. ویوانکو-پزانتِس
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 31 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2025.89911.1283
چکیده
جلبکهای دریایی بهخاطر ارزشهای تکنولوژیکی، تغذیهای و سلامتی آنها شناخته میشوند. برای تثبیت و حفظ کیفیت محصول در طول انبارداری خشک کردن آنها ضروری است. در این تحقیق، با استفاده از روش سطح پاسخ مدلهای ریاضی خشک کردن بهصورت توابع چندجملهای ارائه شدهاند. تاثیر متغیرهای مستقل خشک کردن شامل چگالی بار (1.70-15 کیلوگرم بر متر ...
بیشتر
جلبکهای دریایی بهخاطر ارزشهای تکنولوژیکی، تغذیهای و سلامتی آنها شناخته میشوند. برای تثبیت و حفظ کیفیت محصول در طول انبارداری خشک کردن آنها ضروری است. در این تحقیق، با استفاده از روش سطح پاسخ مدلهای ریاضی خشک کردن بهصورت توابع چندجملهای ارائه شدهاند. تاثیر متغیرهای مستقل خشک کردن شامل چگالی بار (1.70-15 کیلوگرم بر متر مربع)، توان لامپ رشتهای (0-500 وات)، دما (30-70 درجه سانتیگراد) و سرعت هوا (0.5-2.5 متر بر ثانیه) بر متغیرهای پاسخ شامل پذیرش جهانی (--)، محتوای فنلی کل (معادل میلیگرم گالیک اسید در 100 گرم وزن خشک) و زمان خشک کردن (دقیقه) مورد مطالعه قرار گرفت. این مطالعه نشان داد که دما و توان لامپ رشتهای در طی خشک کردن بهطور قابلتوجهی بر محتوای فنلی کل تاثیر میگذارند. خشک کردن بهینه در شرایط چگالی بار 9.13 کیلوگرم بر متر مربع، وات لامپ رشتهای 374.5 وات، دما و سرعت هوای خشککن بهترتیب 63.3 درجه سانتیگراد و 1.88 متر بر ثانیه حاصل شد. نتایج همچنین نشان میدهد که افزایش توان لامپهای رشتهای منجر به کوتاهتر شدن زمان خشک شدن تا 40-45 درصد میشود. برای شرایط بهینه از مدلهای ریاضی برای شبیهسازی منحنی خشک کردن و سینتیک ماده مورد مطالعه استفاده شد. با استفاده از روش شبه نیوتن سیمپلکس، دو مدل میدیلی و همکاران و پیج بهترتیب عملکرد بهتری در برازش منحنیها با دادههای تجربی بهدست آوردند. تحت این شرایط، مقدار ضریب نفوذ موثر آب در حدود 11-10×2.03 متر مربع بر ثانیه بهدست آمد که مقداری بسیار شبیه به مقادیر اعلامشده برای محصولات مرتبط با صنایع کشاورزی میباشد. اطلاعات بهدستآمده در این پژوهش میتواند برای استفاده از پارامترهای بهدستآمده و تکنیکهای استفادهشده برای توسعه تجهیزات و کنترل فرآیند در خشک کردن جلبک دریایی قرمز کمک زیادی کنند.
مقاله پژوهشی لاتین
اس. کی. بوس؛ تی. کی. هوریسا؛ ای. ای. اسلمن
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 31 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2025.90012.1288
چکیده
نظارت کارآمد بر ماشین های کشاورزی در کارخانههای قند برای حفظ کیفیت محصول، مدیریت هزینههای عملیاتی و بهبود بهرهوری بسیار مهم است. صنعت قند اتیوپی برای اقتصاد این کشور حیاتی است؛ با این حال، مشکلات مربوط به مدیریت ماشین ها میتواند منجر به هزینههای نگهداری بالاتر و بهرهوری عملیاتی پایین شوند. هدف این مطالعه، ارزیابی سیستم ...
بیشتر
نظارت کارآمد بر ماشین های کشاورزی در کارخانههای قند برای حفظ کیفیت محصول، مدیریت هزینههای عملیاتی و بهبود بهرهوری بسیار مهم است. صنعت قند اتیوپی برای اقتصاد این کشور حیاتی است؛ با این حال، مشکلات مربوط به مدیریت ماشین ها میتواند منجر به هزینههای نگهداری بالاتر و بهرهوری عملیاتی پایین شوند. هدف این مطالعه، ارزیابی سیستم مدیریت ماشین های کشاورزی در کارخانه قند آرجو دیدسا و بهینهسازی هزینههای عملیاتی است. بین سالهای 2016 تا 2022، دادهها از طریق نظرسنجی، مصاحبه و مشاهدات عینی جمعآوری شدند. برای بهبود هزینههای جاری ماشین ها، یک مدل خطی با استفاده از نرمافزار LINDO مورد مطالعه قرار گرفت. یافتهها نشان میدهند که از بین ماشین های غیرفعال، 49% نیاز به تعمیر جزئی دارند و 14% غیرقابل تعمیر هستند و باید بهطور کامل از چرخه حذف شوند. نرخ کار پیشبینیشده 35.33% از نرخ واقعی فراتر رفت. از بین وظایف، ریشهکنی با 5.73% کمترین اختلاف را با نرخ کار واقعی داشت، در حالی که کشت ردیفی با 67.21 % بیشترین اختلاف را با نرخ واقعی نشان داد. هزینههای اولیه تعمیر کمینه بودند، اما با افزایش سن تجهیزات، هزینههای تعمیر نیز افزایش یافتند. مدل بهینهسازی در سال زراعی 2021-2022 منجر به کاهش 10.60 درصدی هزینههای عملیاتی شد که اهمیت تخمین دقیق نرخ کار واقعی ماشینآلات و تحلیل عملکرد را برای افزایش بهرهوری برجسته میکند. در این مطالعه، ناکارآمدیهای اساسی در مدیریت ماشینآلات شناسایی شدند و بر نیاز به سیستمهای تعمیر و نگهداری قوی و برنامه استراتژیک جایگزینی تجهیزات فرسوده تاکید میشود. بهینهسازی بهرهوری عملیاتی برای بهبود بهرهوری و کاهش هزینهها در فرآیند تولید قند ضروری است.
مقاله پژوهشی لاتین
بهنام محمدی؛ علیرضا یوسفی؛ مجید نامداری؛ مسلم حیدری
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 31 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2025.91522.1329
چکیده
این مطالعه مصرف انرژی و عملکرد اقتصادی سه روش کنترل علفهای هرز در باغهای زیتون شهرستان طارم، استان زنجان را با تمرکز بر کشاورزی پایدار ارزیابی میکند. هدف، ارزیابی بهرهوری انرژی و مقرونبهصرفهبودن سیستمهای مختلف مدیریت علفهای هرز است. این تحلیل شامل کنترل شیمیایی علفهای هرز (سیستم I)، کنترل مکانیکی (سیستم II) و روش تلفیقی ...
بیشتر
این مطالعه مصرف انرژی و عملکرد اقتصادی سه روش کنترل علفهای هرز در باغهای زیتون شهرستان طارم، استان زنجان را با تمرکز بر کشاورزی پایدار ارزیابی میکند. هدف، ارزیابی بهرهوری انرژی و مقرونبهصرفهبودن سیستمهای مختلف مدیریت علفهای هرز است. این تحلیل شامل کنترل شیمیایی علفهای هرز (سیستم I)، کنترل مکانیکی (سیستم II) و روش تلفیقی علفهای هرز (سیستم III) است. دادهها از طریق مصاحبه با 50 باغدار زیتون جمعآوری شد. نتایج نشان میدهد که کل مصرف انرژی در سیستم III (93,069.16 مگاژول در هکتار) بالاترین و در سیستم I (64,297.16 مگاژول در هکتار) پایینترین میزان را داشت. سیستم I همچنین بهرهوری انرژی برتر (0.74)، انرژی خروجی (47,648.40 مگاژول در هکتار) و بهرهوری انرژی (0.06 کیلوگرم در مگاژول) را نشان داد و آن را به قابلاجراترین گزینه برای بهینهسازی مصرف انرژی تبدیل کرد. از نظر اقتصادی، سیستم I بالاترین سود خالص (4,662.28 دلار در هکتار) و نسبت سود به هزینه (2.16) را ایجاد کرد و از سیستمهای II (3,073.31 دلار در هکتار؛ نسبت سود به هزینه: 2.16) و III (2,953.57 دلار در هکتار؛ نسبت سود به هزینه: 1.97) عملکرد بهتری داشت. این مطالعه نتیجه میگیرد که سیستم I، با استفاده کارآمد از انرژیهای تجدیدپذیر، از نظر عملکرد انرژی و اقتصادی، قابلاجراترین گزینه است و تعادلی بین ورودی انرژی کم و بازده بالا ایجاد میکند، بنابراین سود را به حداکثر و هزینههای تولید را به حداقل میرساند. این یافتهها بر اهمیت انتخاب روشهای مناسب کنترل علفهای هرز برای بهینهسازی مصرف انرژی و کاهش هزینههای کلی تولید در کشت زیتون تأکید میکنند.
مقاله پژوهشی لاتین
جلال الهنوری؛ افشین مرزبان؛ محمود قاسمینژاد رایینی؛ مجید رهنما؛ مسلم سواری
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 31 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0)
https://doi.org/10.22067/jam.2025.91786.1336
چکیده
کشاورزی یک صنعت غالب در کشورهای در حال توسعه است و در رتبه خطرناکترین مشاغل قرار میگیرد. تراکتورها و ماشینهای برداشت غلات از ماشینهای کشاورزی خودگردان هستند که علیرغم نقش بیبدیلشان در افزایش بهرهوری، سهم قابلتوجهی در حوادث دارند. این حوادث هزینههای زیادی را بههمراه دارد و بهرهوری را کاهش میدهد. این مطالعه بهمنظور ...
بیشتر
کشاورزی یک صنعت غالب در کشورهای در حال توسعه است و در رتبه خطرناکترین مشاغل قرار میگیرد. تراکتورها و ماشینهای برداشت غلات از ماشینهای کشاورزی خودگردان هستند که علیرغم نقش بیبدیلشان در افزایش بهرهوری، سهم قابلتوجهی در حوادث دارند. این حوادث هزینههای زیادی را بههمراه دارد و بهرهوری را کاهش میدهد. این مطالعه بهمنظور بررسی میزان و شدت حوادث و تلفات انسانی و عوامل موثر بر حوادث مزرعهای مربوط به تراکتورها و کمباینهای کشاورزی در استان ایلام با استفاده از دادههای مربوط به سالهای 1402-1398 انجام شد. فراوانی حوادث تراکتورها و کمباینها در مطالعه انجامشده، بهترتیب 61 و 43 بود که نشاندهندهی اختلاف آماری معنیداری است. در این تحقیق در بین رانندگان تراکتور بیشترین حوادث ناشی از محور (P.T.O.)، هلیس و غلتکهای تغذیه و در بین رانندگان کمباین، رایجترین حوادث مربوط به نقاط برشی ماشین (شانه برش، چرخدندهها و غیره) بود. نرخ حوادث از جمله AFR (نرخ فرکانس حادثه)،ASR (نرخ شدت حادثه)،FIR (نرخ حادثه مرگبار) و FSI (شاخص شدت تکرار حادثه) محاسبه شد. میزان AFR، ASR،FIR و FSI بهترتیب 25.84، 45.82، 1.66 و 1.066 برای کمباینها و 5.60، 12.63، 4.44 و 0.262 درصد برای حوادث تراکتور بوده است. نرخ حوادث غیرمرگبار برای رانندگان کمباینها 6445 در هر 100000 و برای رانندگان تراکتورها 4334 در هر 100000 بود، با این حال، تعداد حوادث کشنده تراکتور بیشتر از کمباینها بود (445 و 330 در هر 100000 دستگاه).
مقاله پژوهشی لاتین
بی. آدوگنا؛ کا. پوروشوتام کوله؛ ام. گوتو
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 31 خرداد 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0)
https://doi.org/10.22067/jam.2025.91751.1334
چکیده
این پژوهش با هدف بهبود طراحی و عملکرد دستگاه یکپارچه فرآوری Enset انجام شد و تمرکز آن بر روی اجزای کلیدی مانند شفت، درام استوانهای، صفحه محافظ (بِرِستپلیت) و تیغه درام بود. دستگاههای موجود فرآوری Enset به دلیل فرسودگی قطعات، خرابیهای مکانیکی و طراحی نامناسب با ناکارآمدیهایی مواجه هستند که منجر به چالشهای عملیاتی میشود. برای ...
بیشتر
این پژوهش با هدف بهبود طراحی و عملکرد دستگاه یکپارچه فرآوری Enset انجام شد و تمرکز آن بر روی اجزای کلیدی مانند شفت، درام استوانهای، صفحه محافظ (بِرِستپلیت) و تیغه درام بود. دستگاههای موجود فرآوری Enset به دلیل فرسودگی قطعات، خرابیهای مکانیکی و طراحی نامناسب با ناکارآمدیهایی مواجه هستند که منجر به چالشهای عملیاتی میشود. برای رفع این مشکلات، اصلاحات هدفمند در طراحی قطعات دستگاه برنامهریزی شد. مواد مورد استفاده برای این قطعات بر اساس استانداردهای ASTM انتخاب گردید. قطعات اصلاحشده با استفاده از روش اجزای محدود در ماژول ورکبنچ نرمافزارANSYS 2023 R1 در دانشگاه علوم و فناوری آداما، اتیوپی، بهطور دقیق تحلیل شدند. نتایج مطالعه نشان داد که حداکثر تنشها برای شفت، درام استوانهای، تیغه و صفحه محافظ بهترتیب برابر با 120، 250، 400 و 260 مگاپاسکال و حداقل تنشها بهترتیب 30، 70، 120 و 80 مگاپاسکال بودند. بیشترین تغییر شکلها نیز بهترتیب 0.15، 0.3، 0.55 و 0.35 میلیمتر گزارش شد و ضریب ایمنی بیشینه برای همه قطعات برابر با 15 بود. این نتایج نشان میدهد که اصلاحات انجام شده شرایط کاری ایمن را فراهم میکند. طراحی به گونهای است که درام، تیغه درام و صفحه محافظ سختی کافی برای تحمل نیروهای عملیاتی را دارند و تغییر شکل حداقلی (2.39×10⁻⁶ میلیمتر برای تیغه درام) در محدوده ضریب ایمنی 1.25 باقی میماند. علاوه بر این، دستگاه عملکرد بسیار خوبی در جذب انرژی و پاسخ ارتعاشی از خود نشان داد که بیانگر استحکام ساختاری آن است.
مقاله پژوهشی لاتین
قانع احمدزاده؛ محمدرضا ملکی؛ پیمان سلامی؛ کاوه ملازاده
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 16 تیر 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2025.92546.1353
چکیده
عملیات برداشت غلات حدود 30-25% از کل مصرف مستقیم انرژی در سیستمهای تولید محصولات کشاورزی را شامل میشود. با توجه به ویژگیهای خاص کلزا در مقایسه با سایر غلات، طراحی تیغههای مناسب برداشت آن ضروری است. این پژوهش به بررسی تأثیر زوایای تیغه (زوایای قرارگیری و تیزی: 30، 45 و 60 درجه)، سرعت حرکت رفت و برگشتی (800، 1100 و 1400 رفت و برگشت در دقیقه) و ...
بیشتر
عملیات برداشت غلات حدود 30-25% از کل مصرف مستقیم انرژی در سیستمهای تولید محصولات کشاورزی را شامل میشود. با توجه به ویژگیهای خاص کلزا در مقایسه با سایر غلات، طراحی تیغههای مناسب برداشت آن ضروری است. این پژوهش به بررسی تأثیر زوایای تیغه (زوایای قرارگیری و تیزی: 30، 45 و 60 درجه)، سرعت حرکت رفت و برگشتی (800، 1100 و 1400 رفت و برگشت در دقیقه) و سطوح رطوبتی (19، 22 و 24 درصد) بر نیروی برش، تنش برشی و مصرف انرژی در برداشت کلزا پرداخت. نتایج نشان داد زاویه تیزی 30 درجه و زاویه قرارگیری 45 درجه بهترتیب کمترین تنش برشی (0.175 و 0.177 نیوتن بر میلیمتر مربع) را نسبت به زاویه 60 درجه (0.303 و 0.320 نیوتن بر میلیمتر مربع) ایجاد میکنند. افزایش رطوبت از 19 به 24 درصد، تنش برشی را از 0.256 به 0.200 نیوتن بر میلیمتر مربع کاهش داد. سرعت 1400 رفت و برگشت در دقیقه کمترین تنش برشی (0.167 نیوتن بر میلیمتر مربع) را در مقایسه با 800 رفت و برگشت (0.286 نیوتن بر میلیمتر مربع) نشان داد. ارزیابی چرخه حیات نشان داد تغییر زوایای قرارگیری، تیزی و سرعت رفت و برگشتی به ترتیب میتواند سمیت اکولوژیکی آبزیان دریایی را تا 55,762.55، 377,429.87 و 143,185.69 کیلوگرم معادل دیکلروبنزن افزایش دهد. ترکیب بهینه (زاویه تیزی 30 درجه، قرارگیری 45 درجه، رطوبت 24 درصد و 1400 رفت و برگشت در دقیقه) انرژی برشی و اثرات زیستمحیطی را به طور قابل توجهی کاهش داد.
مقاله پژوهشی لاتین
مهری قادری؛ پیمان سلامی؛ هادی صمیمی اخیجهانی؛ سمیرا زارعی؛ محمد صفوتی
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 16 تیر 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0).
https://doi.org/10.22067/jam.2025.92457.1349
چکیده
رشد سریع جمعیت جهان و افزایش تقاضا برای انرژی، همراه با نیاز فوری به حفاظت از محیطزیست، محققان را بر آن داشته است تا منابع انرژی تجدیدپذیر را بهعنوان جایگزینی مناسب برای سوختهای فسیلی تجدیدناپذیر بررسی کنند. این مطالعه بهبود عملکرد سیستمهای فتوولتاییک حرارتی (PVT) را با استفاده از روش خنککننده غوطهوری با نانوسیالهای اکسید ...
بیشتر
رشد سریع جمعیت جهان و افزایش تقاضا برای انرژی، همراه با نیاز فوری به حفاظت از محیطزیست، محققان را بر آن داشته است تا منابع انرژی تجدیدپذیر را بهعنوان جایگزینی مناسب برای سوختهای فسیلی تجدیدناپذیر بررسی کنند. این مطالعه بهبود عملکرد سیستمهای فتوولتاییک حرارتی (PVT) را با استفاده از روش خنککننده غوطهوری با نانوسیالهای اکسید مس ارزیابی میکند. دستگاه آزمایشی شامل یک محفظه شیشهای بود که سطح پنل خورشیدی در زیر آن غوطهور شده بود. آزمایشها در نسبت حجمی نانوسیال 0.0250% و 0.05% و نرخ جریان 0.01 و 0.02 لیتر در ثانیه انجام شد. ارتفاع غوطهور شدن در داخل محفظه شیشهای 5 سانتیمتر بود. آزمایشها در شرایط محیطی که شامل دمای محیط 20.6-31.2 درجه سلسیوس و تابش 343-924 وات بر مترمربع انجام شد. نتایج نشان داد که نانوسیالهای اکسید مس در نسبت حجمی 0.05 درصد و سرعت جریان 0.02 لیتر بر ثانیه، راندمان حرارتی را به 31.87 درصد بهبود داده و دمای سطح پانل را تا 11.8 درجه سلسیوس در مقایسه با خنککننده آب کاهش داده است. همچنین راندمان الکتریکی سامانه PVT از پنل مرجع فراتر رفت. راندمان کلی سیستم PVT به 41.89 درصد رسید. این یافتهها پتانسیل خنکسازی مبتنی بر نانوسیال را برای بهینهسازی راندمان سامانه PVT با افزایش مدیریت حرارتی نشان میدهد.
مقاله پژوهشی لاتین
آرین نهالکار؛ احمد رجایی؛ حسین میرزائی مقدم
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 16 تیر 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0)
https://doi.org/10.22067/jam.2025.90690.1312
چکیده
این مطالعه اثرات ترکیب روغن گردو بر خواص فیزیکی و مکانیکی و ساختاری فیلمهای خوراکی مبتنی بر سدیم کربوکسی متیل سلولز را با تمرکز بر دو روش افزودن روغن بررسی کرد: پیکربندیهای دولایه و ترکیبی. بدین منظور ابتدا امولسیون جمعکننده روغن گردو (10 درصد روغن) با استفاده از صمغ دانه چیا تثبیت شد و سپس در فرمولاسیون فیلمهای دولایه و کامپوزیت ...
بیشتر
این مطالعه اثرات ترکیب روغن گردو بر خواص فیزیکی و مکانیکی و ساختاری فیلمهای خوراکی مبتنی بر سدیم کربوکسی متیل سلولز را با تمرکز بر دو روش افزودن روغن بررسی کرد: پیکربندیهای دولایه و ترکیبی. بدین منظور ابتدا امولسیون جمعکننده روغن گردو (10 درصد روغن) با استفاده از صمغ دانه چیا تثبیت شد و سپس در فرمولاسیون فیلمهای دولایه و کامپوزیت گنجانده شد SEM نشان داد که فیلم دولایه ساختار منسجم و همگنتری را در مقایسه با فیلم کامپوزیت نشان میدهد. تجزیه و تحلیل XRD یک ساختار آمورف نیمهکریستالی را در تمام فیلمها نشان داد، با فیلم دولایه که قلههای کمی تیزتر از فیلم کامپوزیت را نشان میدهد. آزمایشهای محتوای رطوبت و حلالیت تأثیر آبگریز روغن گردو را برجسته میکنند، با فیلمهای دولایه که به دلیل لایههای روغن موضعی سطحی، کمترین میزان رطوبت و حلالیت را نشان میدهند. تجزیه و تحلیل حرارتی با استفاده از DSC و TGA بهبود پایداری حرارتی و کاهش وزن را در فیلم دولایه نشان داد. آزمایشهای مکانیکی نشان داد که فیلم دولایه دارای بیشترین کشیدگی در هنگام شکست (34.3%) و کمترین استحکام کششی (3.4 مگاپاسکال) است. تجزیه و تحلیل رنگ تغییرات قابلتوجهی را در شاخصهای رنگی نشان داد، با فیلمهای کامپوزیتی که اشباع بالاتر و تفاوت رنگ کل را نشان دادند. این یافتهها بر پتانسیل امولسیون روغن گردو تثبیتشده با صمغ دانه چیا، بهویژه در پیکربندیهای دولایه، برای افزایش خواص عملکردی فیلمهای مبتنی بر سدیم کربوکسی متیلسلولز تاکید میکند.
مقاله پژوهشی لاتین
هادی کریمی؛ محمدجواد عصاری؛ فروغ رنجبر ورندی
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 16 تیر 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0)
https://doi.org/10.22067/jam.2025.90276.1297
چکیده
زنجرک خرما با تضعیف درختان خرما و کاهش تولید میوه، کشاورزی در خاورمیانه را تهدید میکند. شناسایی محل آلودگی برای کنترل موثر آفات بسیار مهم است. با این حال، بازرسی منظم میدانی میتواند پرهزینه، دشوار و زمانبر باشد، بهخصوص در مناطق وسیع. این مطالعه توانایی تصاویر ماهوارهای چندطیفی سنتینل-۲ را برای شناسایی مکانهای هجوم زنجرک ...
بیشتر
زنجرک خرما با تضعیف درختان خرما و کاهش تولید میوه، کشاورزی در خاورمیانه را تهدید میکند. شناسایی محل آلودگی برای کنترل موثر آفات بسیار مهم است. با این حال، بازرسی منظم میدانی میتواند پرهزینه، دشوار و زمانبر باشد، بهخصوص در مناطق وسیع. این مطالعه توانایی تصاویر ماهوارهای چندطیفی سنتینل-۲ را برای شناسایی مکانهای هجوم زنجرک خرما برای بهبود نظارت و فعال کردن کنترل فوری آفات، در نتیجه کاهش خسارات مالی، ارزیابی میکند. آزمایش صحرایی برای ارزیابی آلودگی در اردیبهشت 1402 همزمان با اوج شیوع آفت انجام شد. شدت آلودگی از طریق شمارش آفات در نخلستانهای منطقه شهری بم تعیین شد. تصاویر چندطیفی سنتینل-۲ از یک منطقه خاص بهدست آمد، برای تصحیح، آمادهسازی دادههای خام و استخراج اطلاعات پردازش شد. پس از مرحله پیشپردازش، مدل طبقهبندیکننده K-Nearest Neighbor مبتنی بر درخت KD برای توسعه مدلی با تمرکز بر شناسایی مکانهای آلوده انتخاب شد. برای آموزش، 70 درصد از دادههای میدانی اندازهگیریشده، شامل مناطق غیرآلوده و مناطق با سه سطح آلودگی از سبک تا شدید و همچنین سایر ویژگیهای زمین مانند ساختمانها، جادهها و غیره استفاده شد. 30 درصد باقیمانده دادهها برای ارزیابی مدل آموزشدیده استفاده شد. مدل طبقهبند آموزشدیده در مقایسه با دادههای حقیقت پایه، در حدود 83 درصد پیشبینیهای درست را با مجموعه داده آزمایشی بهدست آورد. این دقت، توانایی تصاویر چندطیفی سنتینل-۲ و یادگیری ماشینی را برای شناسایی هجوم حشرات به زنجرک خرما در نخلستانها برجسته میکند و میتواند مدیریت هدفمند و پایدار آفات را تسهیل کند.
مقاله پژوهشی لاتین
ر. کولکو؛ الف. سوسلو
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 16 تیر 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0)
https://doi.org/10.22067/jam.2025.89763.1284
چکیده
مقدار شاخص کلروفیل (تحلیل خاک و توسعه گیاه SPAD) پارامتر مهمی است که نشاندهنده محتوای کلروفیل، بهویژه در قسمتهای سبز گیاهان است. دستگاههای مرسوم اندازهگیری SPAD، این مقدار را با اندازهگیری انتقال و جذب تابش قرمز و مادون قرمز در یک نقطه واحد (اندازه حسگر 2×3 میلیمتر مربع) تعیین میکنند. با این حال، بهدست آوردن یک مقدار جامع ...
بیشتر
مقدار شاخص کلروفیل (تحلیل خاک و توسعه گیاه SPAD) پارامتر مهمی است که نشاندهنده محتوای کلروفیل، بهویژه در قسمتهای سبز گیاهان است. دستگاههای مرسوم اندازهگیری SPAD، این مقدار را با اندازهگیری انتقال و جذب تابش قرمز و مادون قرمز در یک نقطه واحد (اندازه حسگر 2×3 میلیمتر مربع) تعیین میکنند. با این حال، بهدست آوردن یک مقدار جامع برای کل برگ نیاز به اندازهگیریهای متعدد دارد که زمان پردازش را افزایش میدهد. در این مطالعه، یک روش غیرمخرب برای پیشبینی مقادیر SPAD با استفاده از تکنیکهای پردازش تصویر برای تعیین مقادیر طول موج غالب از عکسهای برگ توسعه داده شد. از یک جعبه تصویربرداری با نورپردازی LED سفید و شدت روشنایی 6000 لوکس برای گرفتن تصاویر از فاصله ثابت 15 سانتیمتر استفاده شد. تصاویر با استفاده از نرمافزار Color Picker (2024) پردازش شدند، که در آن اجزای سبز برگ برای استخراج مقادیر طول موج غالب تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مقادیر SPAD را میتوان با استفاده از دادههای طول موج غالب، با دقت 98.33 % برای مدل خطی (1.308 RMSE) و دقت 98.43% برای مدل چندجملهای (5.476 RMSE) پیشبینی کرد. بررسی دقیقتر نشان داد که مدل خطی همبستگی دقیقتری ارائه میدهد. این رویکرد جدید، کارایی اندازهگیری SPAD را افزایش میدهد و جایگزینی سریع و غیرمخرب برای روشهای مرسوم میباشد.
مقاله پژوهشی لاتین
مصطفى الموسى؛ صلاح العطب؛ سالم المالکی
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 16 تیر 1404
©2025 The author(s). This is an open access article distributed under Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0)
https://doi.org/10.22067/jam.2024.90031.1290
چکیده
خواص خاک از طریق تاثیر بر رشد و کیفیت محصول، نقش اساسی در موفقیت عملیات کشاورزی ایفا میکنند، زیرا توانایی آنها در حفظ آب و جذب مواد مغذی را تعیین کرده و بر تهویه خاک و سیستم ریشه تاثیر میگذارند. هدف از این مطالعه، پیشبینی چگالی ظاهری و مقاومت در برابر نفوذ خاک در سطوح مختلف رطوبت در طول عملیات خاکورزی است. این مطالعه شامل چهار ...
بیشتر
خواص خاک از طریق تاثیر بر رشد و کیفیت محصول، نقش اساسی در موفقیت عملیات کشاورزی ایفا میکنند، زیرا توانایی آنها در حفظ آب و جذب مواد مغذی را تعیین کرده و بر تهویه خاک و سیستم ریشه تاثیر میگذارند. هدف از این مطالعه، پیشبینی چگالی ظاهری و مقاومت در برابر نفوذ خاک در سطوح مختلف رطوبت در طول عملیات خاکورزی است. این مطالعه شامل چهار سطح رطوبت: 7، 14، 22 و 28 درصد و سه نوع گاوآهن: گاوآهن برگرداندار، گاوآهن قلمی و گاوآهن بشقابی است. علاوه بر این، نمونههای خاک در دو عمق 15 سانتیمتر و 30 سانتیمتر جمعآوری شدند. تغییر در خواص فیزیکی خاک مورد مطالعه نیز در طول دورههای رشد محصول گندم (پس از خاکورزی، ابتدای فصل و پایان فصل) اندازهگیری میشود. این مطالعه در منطقه قرنه، شمال استان بصره، عراق، در خاک لوم رسی انجام شده است. با تحلیل نتایج، معادلات ریاضی پیشبینی خواص مورد مطالعه با استفاده از روش سطح پاسخ بهدست آمدند. نتایج بهدستآمده نشان میدهند که رطوبت خاک در زمان شخم زدن، نوع شخم، عمق خاک و دوره رشد محصول تاثیر معنیداری بر چگالی ظاهری خاک و مقاومت نفوذ دارند. تیمار رطوبت 14% با ثبت کمترین چگالی ظاهری و کمترین مقاومت نفوذ بهترتیب با مقادیر 1.12 مگاگرم در مترمکعب و 1133 کیلونیوتن در متر مربع، تیمار برتر است. در حالیکه تیمار رطوبت 28% بالاترین چگالی ظاهری و بالاترین مقاومت نفوذ بهترتیب با مقادیر 1.22 مگاگرم در مترمکعب و 1379 کیلونیوتن در مترمربع را به دنبال داشت. نتایج همچنین نشان میدهند که افزایش عمق خاک از 15 به 30 سانتیمتر، چگالی ظاهری و مقاومت نفوذ خاک را بهترتیب 12 و 45.70 درصد افزایش میدهد. شخم زدن با گاوآهن بشقابی خواص خاک را بهبود میبخشد و کمترین چگالی ظاهری و مقاومت نفوذ بهترتیب با مقادیر 1.12 مگاگرم در مترمکعب و 1074 کیلونیوتن در مترمربع را دارد. در حالیکه استفاده از گاوآهن قلمی منجر به ثبت بالاترین چگالی ظاهری و مقاومت نفوذ شد که بهترتیب به 1.22 مگاگرم بر مترمکعب و 1442 کیلونیوتن بر مترمربع رسید. در مورد گاوآهن برگرداندار، چگالی ظاهری و مقاومت نفوذ خاک بهترتیب به 1.18 مگاگرم بر مترمکعب و 1282 کیلونیوتن بر مترمربع رسید. دورههای رشد تاثیر معنیداری بر خواص خاک مورد مطالعه دارند، بهطوریکه در ابتدای فصل رشد کمترین چگالی ظاهری ثبت شد. چگالی ظاهری برای دورههای پس از شخم، در ابتدای فصل و پایان آن بهترتیب به 1.17، 1.13 و 1.23 مگاگرم بر مترمکعب رسید. در حالیکه کمترین و مناسبترین مقاومت نفوذ پس از شخم بهدست آمد، در مقایسه با ابتدا و پایان فصل، مقادیر بهترتیب به 897، 1327 و 1573 کیلونیوتن بر مترمربع رسیدند. نتایج تجزیه و تحلیل دادهها نشان میدهد که مدلهای ریاضی بهدستآمده نتایجی با دقت و کارایی بالا در پیشبینی چگالی ظاهری و مقاومت خاک در برابر نفوذ تحت شرایط آزمایشگاهی ارائه میدهند، با ضریب تعیین (R2) بالا بهترتیب با مقادیر 0.6460 و 0.8114 برای چگالی ظاهری و مقاومت نفوذ خاک.